Никулден - рецепти с риба от Варна до Шанхай

Животът

05-12-2011, 07:41

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Още по Темата:

Никулден: Пълнен шаран за табиетлии

Денят на варненските рибари

Каква риба ще сготвят варненци, за да почетат Никулден? Коя е типичната рецепта за приготвяне на шаран във Варненския край? Да се развихрим...

Рецептата: „Вземате един шаран с люспи, изчиствате го...”, явно не важи много за Варна.

Дали защото стана ясно по време на нашето проучване, че варненци не си падат по шаран, или просто защото традицията си е традиция, но всеки уважаващ трапезата си морски гражданин ще си каже: „А защо да не сложа за Никулден морска риба?”

В крайна сметка, ако е заради едните люспи, то те могат да се намерят и при един едър и пресен кефал, например.

Голяма част от подготовката за вечеря на Никулден минава и по обратния ред – какво ще има за пийване на масата.

В това отношение рибата трудно може да заобиколи бялото вино. Въпросът тогава е какво точно ще изберете – обикновено, наливно, а защо не и по-скъпичко – точно онази бутилка от магазина, която се каните да купите за някой празник. Та покрай това решение можете да се ориентирате каква риба да приготвите, как да я приготвите и колко гости да поканите. Екипът на ВарнаУтре.бг се заема със задачата да предложи няколко рецепти за Никулден.

Започваме от кефала

Кефал с млечен сос

Вземате по-едър кефал, осолявате го и го оставяте да постои половин час. След това го намазва с олио, пълните рибата с магданоз и увивате във фолио. Пече се половин час на загрята фурна.

За соса: запържват се 2-3 с. л. лъжици брашно в 4-5 с. л. масло и малко черен пипер. Прибавят се домати – обелени и ситно нарязани. Соли се и тогава се прибавя прясното мляко – толкова, че сосът да остане умерено гъст. Така се оставя да поври няколко минути. Сервирате рибата и соса отделно Хубаво е да се намират няколко резенчета лимон.

Специално предложение:

Риба по китайски в сладко кисел сос

Не е традиционна за нашите ширини рецепта, но можете да ползвате традициите в китайската кухня, за да разнообразите празничната вечеря.

За рецептата може да се ползва щука, шаран, та дори и сьомгова пъстърва. Но ако трябва да се придържаме към морските традиции, редно е да се обърнем към паламуд, лефер или друга по-едра морска риба.

Рибата се изчиства и осолява. Пълни се с предварително подготвена плънка, съдържаща: ориз, гъби, моркови. По обичайния начин се зашива и поставя в тава. Слагат се цели парчета целина, загръща се тавата с фолио и се пече половин час на фурна. И тук идва интересното. Сладко кисел сос можете да купите в буркан от магазина. Слагате го в тиган, прибавяте джинджифил и чакате да заври. Това става минути преди да сервирате рибата на масата. Или след като сте я поставили на трапезата вече – вземате соса и както е горещ го изливате върху рибата. Ако гостите ви забравят за виното, значи сте се справили добре.

Пълнен шаран

Така или иначе не можем да минем без традиционната риба.

Важно е откъде ще си набавите рибата. Преди няколко дни писахме за информация от кои водоеми рибата не мирише на тиня. Шаранът се изчиства, осолява и наръсва със сух риган. Плънката се прави от булгур – става по-вкусно от ориза. Слагат се сини сливи или стафиди, орехи, парчета домати и маслини. Към плънката се добавя и сух девисил. Не е лошо да се сипе и малко бяло винце. Но ако му е жал на човек да го заносва, да си го запази за вечерта. После шаранът се зашива, пъха се във фурната и се пече на не много силен огън. Колкото е по-голяма рибата, толкова по-малко проблеми с костите ще имате. И точно заради това фурната не бива да е силна, за да може шаранът да се изпече равномерно и навсякъде.

Интересно като идея: плънката за шарана можете да ползвате при всяка друга риба, без да се налага да пълните шиете и прочее. Просто я пригответе, сложете я във фурната, а рибата си направете отделно: пържена, печена на скара или оребрен тиган.

Ето и още нещо интересно:

Бял амур с плънка от спанак и топено сирене

Обезкостен амур – около 1200гр, 500 гр. спанак (за предпочитане пресен, има го на пазара), 300 гр. топено сирене, 1-2 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. горчица, 1/2 лимон и подправка за риба. Приготвя се по следния начин: Горчицата се разбърква със сока от лимона и лъжичка от подправката за риба. Намазва се добре рибата и се поставя в хладилника за час-два. Отделно се задушава спанака, слага се сметаната и се разбърква. Дъното на тавата се застила с фолио, намазва се със зехтин или олио и се разстила рибата. Разнася се равномерно отцедения спанак, а отгоре се нарежда топеното сирене, нарязано на кръгчета. Навива се на руло и се забожда с клечки за зъби. Завива се с фолиото и се пече на 200 градуса за около 20 минути. После разгърнете фолиото и печете още 10 минути или докато се зачерви рибата. За гарнитура може да се ползва пюре от картофи, а защо не и отделно направена плънка за шаран, както бяхме предложили.

Още една рецепта, която миналата година ни изпрати Боян Иванов:

Пълнен шаран за табиетлии 

Да се развихрим!!! Давайте още предложения...