4 дни преди Никулден: Пазарът за риба прелива от стока. Шаранът чака на 6 лева

Мисия Варна

02-12-2011, 14:31

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Цената на шарана към този момент стои твърдо на 6 лева. Малка е вероятността, според търговците, съдейки по други години, да се вдигне. 

Четири дни преди Никулден, а рибният пазар на Варна вече е едно от най-посещаваните места.

Сергиите са отрупани с риба. Не само защото наближава денят, в който трапезата няма как да мине без нея. Дали от варненския залив или от Шабла, та даже и внос – „Ама много риба има, гледайте, направо няма къде да я побера”, вика приказлива и усмихната продавачка и веднага започва да обслужва следващия клиент.

Тук е и традиционният шаран, който кротко си шава в легенче с вода и чака да бъде отнесен във фурната. Не може да се каже, че преобладава като стока все още, но с наближаването на 6-ти декември, едрото му люспесто тяло ще измести останалия асортимент. Точно така, люспесто, а не гол шаран, за който се смята, че е по-добър за печене. По традиция шаранът трябва да е с люспи – колкото са повече, толкова пари в дома ще се намират. Има дори поверие, че Свети Никола веднъж запушил една пробита лодка на рибари именно с шаран.

Колкото е рибата, толкова са и хората на пазара. Повечето гледат, проучват, разпитват. Искат добре да си направят сметката, за да са сигурни, че са сложили на трапезата най-доброто.

Част от продавачите останаха, меко казано, стъписани пред обектива на нашата фотографка. След кратък диалог, в който ги успокоихме, че не продават опиати и алкохол без бандерол, те успяха да се съсредоточат върху доброто обслужване на своите клиентите.

Цената на шарана към този момент стои твърдо на 6 лева.

Малка е вероятността, според търговците, съдейки по други години, да се вдигне. Продукцията е много и всички ще искат на всяка цена да я пласират. Има една особеност, която купувачите трябва да знаят – сподели я с нас търговец, който не искаше да го снимаме и цитираме името му. Повечето шарани в момента са от близките водоеми. Не че не могат да се ядат – след правилна употреба на подправки и пълнеж стават чудеса. Но колкото и търговците да коментират, че точно техният шаран не мирише на тиня, при повечето се усеща миризмата. Хубавият шаран, според нашия информатор, идвал от Голямо Крушево, Ямболско и от Дуранкулак, както и от по-големите водоеми. Но те ще пристигнат на пазара в дните около самия празник. И все пак, подхвърля той, единици са, но на някои от сергиите човек и сега може да попадне на вкусен шаран, стига да има добър нюх.

Разумно е човек да си купи шарана предния ден, в понеделник, жив. Или в неделя. Ще има време да се изчисти, да се осоли и подправи, а на празника да се напълни и опече.

Ето и едно предложение за пълнен шаран, споделено от друга продавачка на пазара:

Шаранът се изчиства, осолява и наръсва със сух риган. Плънката се прави от булгур – става по-вкусно от ориза. Слагат се сини сливи или стафиди, орехи, парчета домати и маслини. Към плънката се добавя и сух девисил. Не е лошо, казва тя, да се сипе и малко бяло винце. Но ако му у жал на човек да го заносва, да си го запази после за вечерта. Риба без „бело” вино е като курбан без агнешко. После шарана се зашива, пъха се във фурната и започвате да се „ослушвате” за гостите.

От по-приказливите узнахме, че най-продаваните риби на варненския пазар, извън Никулден, са чернокоп, сафрид, пъстърва, сулка и кефал.

Шаран, с изключение около дните на Никулден, рядко се взима. Калкан, лефер, ципура, сьомга – за тези риби продавачката поклати глава и каза, че си ги позволяват по-богатите варненци.

В момента пазарът наистина прелива от стока. И хората ще стават все повече. За онези, които са предвидили за последния ден да вземат своя шаран, нека се въоръжат с повече търпение. Рибата едва ли ще свърши. По-скоро традицията повелява на Никулден да се съберат близки и роднини край трапезата, да има настроение и да си припомни човек хубавите легенди и предания за чудесата на Свети Николай Чудотворец.

А всички, които носят име близко или производно на Николай, да имат предвид, че на имен ден не се кани.