Търся си работа

Мисия Варна

30-11-2011, 15:49

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Безработните във Варненска област са повече през октомври, спрямо септември. Мария не е обърнала внимание на статистиката. А и нейната работа е... да си намери работа.

Безработните във Варненска област са повече през октомври, спрямо септември.

Казано в цифри – 15 214 варненци официално са без работа.

Това е 6.8 % от населението при 6.1 за септември. Въпреки това равнището на безработица в областта си остава едно от най-ниските за страната – 4.7 % за октомври.

Мария не е обърнала внимание на статистиката. А и нейната работа е... да си намери работа. Тя е от Варна, завършила е счетоводство и владее перфектно немски език. Търси си работа свързана предимно с ползване на езика. Има и една особеност: повече от две години тя е била в майчинство. След неколкократни интервюта прави впечатление, че работодателите вземат под внимание този факт. Официално нямат право, разбира се, да откажат работа на една жена, само защото доскоро си е гледала детето. Но от една страна стоят данните, статистиката и официалната информация, от друга – реалността.

През октомври Бюрото по труда е отчело заявки за 717 работни места, от които 306 в реалната икономика. Разкрити са 300 нови работни места в т. нар. Аварийни дейности – почистване на лед, събиране на листа, паднали клони и др.

Няколко пъти Мария пробва да си намери работа в „call center” – място или офис, откъдето се приемат обаждания от цял свят. Обикновено големи компании отварят офиси в страни като България с оглед по-ниско заплащане. Клиентът звъни и търси информация, без да знае от другата страна на линията в коя част на света или по-скоро на Европа се намира операторът. Уви, тези компании съсредоточават офисите си предимно в София. Във Варна, ако са останали, са прекалено малко. Освен това Мария е наясно, че „трайността” на един такъв служител в подобна компания е много малка – между 6 и 12 месеца. Стресът е много голям. А и перспективите за изкачване в йерархията са нищожни. Заплащането е добро, но почти двойно по-малко във Варна спрямо София. 

По схема „Развитие”, по която Регионалната служба по заетостта устройва лица, най-много са се възползвали хора от Провадия, Вълчи дол и Долни чифлик – общо 746 души. Във Варна те са само 77.

Мария неколкократно е посещавала Бюрото по труда. Схемата там е следната. Срещаш се служител, който те разпитва какво търсиш, каква специалност имаш и какви са очакванията ти от бъдещия работодател. После чакаш обаждане. Какво може да се намери като работа, свързано с немски език? В учебната дейност, с педагогическа насока – звънят на Мария с подобни предложения. Тя отказва. Нужна й е работа, която ще й гарантира по-големи доходи. 450 лв. заплата звучат добре в малък град, където за едно работно място се борят двадесет души без големи претенции. Мария продължава търсенето.

Данните, които използваме тук, са от пресконференцията днес в залата на ЦОП (Център за обществена подкрепа). На нея стана ясно още, че Инспекцията по труда ще засили контрола над работодатели, малки търговци и сезонни работници. По думите на техен представител излиза, че точно октомври и ноември са месеците, когато безработицата във Варна се увеличава. Много работници приключват сезонната работа и веднага се регистрират по бюрата по труда. Точно по това време се регистрират и най-много жалби от работник към работодател – предимно от хора, които са преустановили работа и сега се жалват за неизплатени заплати, лоши условия за труд и др.

Постепенно Мария започва да разбира, че работодателите са притиснати в ъгъла. Агенции, Инспекции, Данъчни – контролът се затяга, хазната трябва да се напълни. И всичко, в една или друга степен, рефлектира върху подчинените – по-ниски заплати, повече изисквания, максимум отдаденост на работата... Мария няма да спре да си търси работа. Има малко дете, мъжът й работи за 750 лв. Не стигат. И двамата са с висше образование, но в бюрото по труда във Варна в този момент работните места за такива като тях са ограничени и ниско платени. Затова Мария не разчита само на Бюрото по труда. Вестници, обяви, интернет. Ходи по интервюта, чака, надява се.