Варна, да поплуваме

Спорт

29-11-2011, 15:42

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Плуването е един от най-комплексните спортове. Укрепва стойката на тялото и подобрява усвояването на кислорода.

Ноември месец, рано сутрин, когато слънцето тъкмо е подало чело, слизате на плажа.

Изкарвате хавлията, събличате дрехите и тръгвате към морето. Заради необичайното време и нетипичния сезон можете да се насладите на абсолютна тишина, спокойствие и самота. Нагазвате във водата, наплисквате малко тялото си, за да свикне и бавно започвате да се потапяте. Температурата на водата е 7-8 градуса.

Не е шега. Вярно, на пръстите на ръцете се броят варненци, които си позволяват подобен контакт с морето. Повечето, на които им липсва плуването и искат да направят няколко дължини, могат да посетят басейн.

За да не се губи контактът с природата, можете да отидете в открития „Приморски”. Температурата на водата там е 28 градуса. В особено студените дни може да се подгрее допълнително. Отворен е от понеделник до петък, като часовете за посещения са от 7 до 8 сутринта и от 18.00 до 20.00 часа вечер; събота – от 7 до 8 и от 14 до 18 часа, а неделя – от 8 до 12 часа. Цената за едно посещение е 3 лв., а пенсионери, ученици и студенти заплащат 2 лв.

Друг басейн е открития миналата година в квартал Възраждане „Делфини”. Условията, часовете и цените за посещение са подобни като в „Приморски”.

Разликата е, че басейнът е закрит. Дори навън да вали ноемврийски дъжд, януарски сняг или да духа силен февруарски вятър, спокойно ще можете да упражните движенията в дисциплината кроул, брус или плуване на гръб. Дълбочината на Делфини е от 1.30 до 1.80 – съобразен е с това, че да може да се ползва и от по-малки плувци.

Можете също така да пробвате и в някои от частните хотели или спортни комплекси във Варна. Край тях задължително ще имате възможност да се докоснете до парата на сауна, спа процедури или да масажирате крак или ръка, ако не са във форма.

Плуването е един от най-комплексните спортове. Укрепва стойката на тялото и подобрява усвояването на кислорода. На всичкото отгоре травмите от този вид спорт са голяма рядкост, понеже напрежението върху костите е минимално. Не са малко атлетите, които ползват плуването като допълнителна тренировка. Ето защо не бива да осъждаме тялото си на обездвижване през зимата. Начините да го разкършим е като отделим три лева на седмица, примерно, и се отдадем на спорт. Който не е в състояние да търпи хлорирана и обработената с химикали вода в басейните може...

... да отиде на плажа и да си изкара хавлията. После бавно да се потопи в морето, представяйки си, че е лято и наоколо е пълно със загорели от слънцето тела. Компания ще му правят няколко омърлушени чайки и два-три чифта учудени погледа, силно притеснени за здравето на къпещия се през ноември в морето.