Английската изключи деветокласници заради марихуана

Мисия Варна

28-11-2011, 16:07

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РУМЕН ПЕТКОВ

Всичко от Автора

Притежанието и пласирането на дрога е тежко престъпление според българските закони и се наказва със затвор от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв.

Елитната Първа езикова гимназия изключва няколко ученици тази седмица, научи ВарнаУтре.бг. 

Причината, употреба и търговия с леки наркотици. Всичко започнало от деветокласник, който миналата седмица колабирал на стълбището в гимназията. От лекарския преглед станало ясно, че младежът е напушен. Последвалото разследване на учителите и директора стигнало до Skype, където момчето уговаряло със своя съученичка доставката на тревата.

Двамата били близки още от Руското училище, където учили до 7 клас. Въпреки че съдействал на разследването 15-годишният гимназист ще бъде наказан с преместване в друго училище. Същата е съдбата и на замесената девойка. Двамата напускат Английската гимназия на 6 декември и ще продължат образованието си в Пета ЕГ. В сделката има замесено и още една възпитаничка на Първа ЕГ, която обаче успяла да убеди директора и родителите си, че само е присъствала на предаването на тревата и няма нищо общо. Тя се е отървала с последно предупреждение.

Нарочената за преместване ученичка (редакцията на ВарнаУтре.бг разполага с имената на младежите, но не иска да ги разгласява заради крехката им възраст) пък опитало на прехвърли вината на ученик от 11 клас. Според нея, той й дал марихуаната.

Колко точно са наказаните ученици от Първа езикова гимназия, директорът Веселин Василев отказа да уточни, но потвърди за инцидента. За случая е уведомен и Регионалния инспекторат по образование. Там постъпила докладна за взетите мерки по превенция на употребата на наркотици. "В правомощията на училищното ръководство е да реши кой и как да бъде наказан, затова при нас няма точната бройка на преместените деца. Разбрах, че са няколко", уточни Йорданка Атанасова, началник на РИО-Варна.

Правилникът на Първа езикова гимназия гласи, че ученикът няма право да участва в  хазартни игри, да пуши, да употребява наркотични вещества и алкохол – както в района на училището, така и извън него. Наказанията пък са степенувани в следния ред: 1.1. Забележка; 1.2. Извършване на дейности в полза на училището; 1.3. Предупреждение за преместване в друго училище; 1.4. Преместване в друго училище; 1.5. Преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение – само за ученици, навършили 16 години.

След случая в Първа езикова гимназия са започнали серия от лекции пред класовете по темата за зависимостите. Те трябва да запознаят учениците с вредата от наркотиците.

Учениците търсят в дрогата забавления, категорични са педагозите. Доброто материално положение също е една от причините. Младите хора са презадоволени и търсят разнообразие. Това подтиква много от тях към употребата на наркотици. 18 000 ученици в България са посягали към наркотици. От тях 30% са на възраст 15-16 години.  43% от учениците пък са за легализация на марихуаната в България. Това сочи доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомании.

Случаят в Първа ЕГ е докладван в полицията, научи още ВарнаУтре.бг. По непотвърдена информация след разследването там е арестуван  голям  дилър на марихуана. Той беше спипан в края на миналата седмица да продава трева в района на студентските общежития на „Брегалница”. По-късно полицията намери и половин килограм суперкачествена трева на таван, нает от него. 35-годишният Василиус Мирошниченко в събота беше оставен в ареста от Варненския окръжен съд.

Магистратите не се съгласиха да го пуснат под гаранция въпреки факта, че Василиус признал всичко и сам завел разследващите до тайника. Дрогата, намерена на тавана, е за около 10 000 лева: грам от трева с такова добро качество струвал поне 20 лева на улицата. Притежанието и пласирането на дрога е тежко престъпление според българските закони и се наказва със затвор от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв.