Белослав дължи пари на БМФ, фериботът спира

Мисия Варна

27-11-2011, 17:29

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Фериботът, който свързва двата бряга на Белослав, е заплашен от спиране.

Община Белослав дължи над 300 000 лева за поддръжката на ферибота и новият кмет Желязко Петров няма откъде да вземе парите, алармира "Труд".

Част от дълга - над 100 000 лв., е към Параходство "Български морски флот", за заплати и осигуровки на екипажите,  200 000 лв. спешно трябва да се намерят за неплатени доставки на гориво.

Жителите на разделения на две от канала море-езеро град ползват ферибота безплатно. Корабособственик е общината, за която обаче издръжката на морския превоз е непосилна. Затова държавата отпуска 1.181 млн. лв. за година. Субсидията обаче отдавна не отговаря на новите цени на горивата.  Един курс между двата бряга преди 3 г. е струвал 32,10 лв., а в момента - 48,18 лв.

За година фериботът прави 32 890 курса: на всеки 10 минути от 4.30 сутринта до полунощ. Пътуването през широкия 270 метра канал отнема 2 минути. На ден с него пътуват около 5000 души и до 1800 коли. Ако фериботът спре аварийно, колите обикалят цялото Белославско езеро, а пешеходците се качват на малкото корабче “Белла”.

"Направих постъпки за среща с финансовия министър Симеон Дянков, надявам се да получим помощ, защото общината няма възможност сама да поема разходите по поддръжка и обслужване на ферибота", твърди пред "Труд" кметът Желязко Петров.

Преди повече от 30 години връзката между двата бряга на Белослав е понтонен мост. Той е демонтиран след като на 7 ноември 1978 г. 65 души загиват в ледените води. Стотици варненци, с корени в някогашното село Гебедже са пристигнали за събора в Белослав. Привечер всички бързат да хванат влака за Варна и тълпата се изсипва върху понтона, който не издържа натоварването, накланя се и потъва.