Парламентът прави нов опит да се справи с бавното правосъдие

Новините

11-11-2011, 09:55

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Парламентът прие окончателно промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се прави опит да се ограничи практиката дела да се връщат многократно за ново разглеждането и така да продължават с години. Това пише днес в. „Сега”. Поправките са предложени от ГЕРБ, БСП и "Атака". Мудното правосъдие в България е обект на много критики от Брюксел, а страната неколкократно е осъждана в Европейския съд по правата на човека по този повод.
Депутатите решиха Върховният касационен съд да не може да връща делата за ново разглеждане на по-долна инстанция, ако това веднъж вече се е случило, а ще трябва да ги реши по същество. Народният представител от ГЕРБ и член на правната комисия Красимир Ципов коментира, че измененията дават възможност да се ускори наказателното производство и "да няма вече този пинг-понг между съответните инстанции". Ново разглеждане на дело няма да има, ако някой е осъден, без да е присъствал на съдебното заседание, каквато възможност има сега. Текстът касае най-вече случаите, когато подсъдимите се укриват, не могат да бъдат призовани в съда и така бавят делата срещу тях. НС гласува и възможността митничарите да разследват митнически, валутни и данъчни престъпления.
Парламентът отхвърли вчера идеята хулиганите да бъдат наказвани с обществено полезен труд. Първоначалният вариант на проекта за изменение на указа за борба с дребното хулиганство предвиждаше нарушителите да работят безвъзмездно в полза на обществото от 40 до 160 часа. Вместо това депутатите оставиха останалите две предвидени административни наказания - задържане до 15 денонощия в ареста и глоба от 100 до 500 лв.