Зима 2012 - цените същите, туристите по-малко

Новините

11-11-2011, 09:37

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Ранните записвания от Великобритания и Русия са намалели в сравнение със същия период на миналата година.

Черни облаци надвисват над зимния туристически сезон, алармира „Труд”. Ранните записвания от Великобритания и Русия, двата основни пазара за България, са отчетливо по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Песимистични са прогнозите и за гръцките скиори, които миналата година бяха третата по големина група в зимните курорти.
30 процента е спадът на записванията на туристи от Москва, Петербург и Киев до този момент в сравнение с м. г. На пазара в Украйна спадът е “само” 20%. През последната седмица все пак има някакво раздвижване сред руски говорещите клиенти, но още не може да се каже дали това е тенденция, обясни за “Труд” Галин Георгиев, управител на “Солвекс”. По данни от туроператори около 100 000 руски туристи са посетили страната ни миналата зима.
В бранша очакваха с надежда Световното туристическо изложение в Лондон, което приключи в четвъртък, но от него стана ясно, че спадът на британския пазар е с около 15%. Ако през декември падне хубав сняг, ситуацията може и да се подобри. Скиорите са особен тип туристи - те изчакват до последния момент, за да са сигурни, че като дойдат, ще могат да карат, надяват се туроператорите. Може би на България се гледа като на дестинация от типа “в последната минута”, коментират специалисти. И през този зимен сезон българските хотелиери ще трябва да се надяват на оборот най-вече от съседите от Сърбия, Македония, Румъния и Турция. Именно туристите от Балканите, както и българите съживиха зимните ни курорти през м. г., смята Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Иначе браншът е в пълна бойна готовност за посрещане на новия сезон. Ски пистите са заредени с оръдия за изкуствен сняг, хотелиерите са стегнали базите, ресторантьорите са излъскали тенджерите и всички са в очакване на гости от страната и чужбина. Както се казва – работата е по-добре уредена. Остава и туристите да дойдат.