Как да пестим от сметките за ток и парно

Парите

11-11-2011, 08:46

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Няколко съвета, които може да изпълним, за да сме по-енергийноефективни,

Няколко съвета, които може да изпълним, за да сме по-енергийноефективни, предлага днес „Труд“. Разбира се, не всички мерки, които трябва да вземем, са без пари, но можем да гледаме на тях като на инвестиция, която ще се изплати в бъдеще. Така например от регионалното министерство са изчислили, че сумата, дадена за саниране, се връща за 5 години чрез намаляване на сметките за енергия.

Ако разполагаме с по-голям бюджет е добре да се насочим към изолацията на жилището, която включва саниране, подмяна на дограма и тръби. Цената на тази “екстра” варира между 5000 лв. и 10 хил. лева за един средноголям апартамент от около 55-85 кв. метра. Добрата изолация може да покачи с до 3 градуса температурата в дома ни, което автоматично намалява разхода за ток и парно.
Следващата стъпка е смяната на електроуредите, които хабят най-много ток. Такива са печката, пералнята и бойлера. “От няколко години всички електроуреди, които се предлагат на пазара, имат енергиен клас “А”, защото са все по-търсени”, обясни Божидар Колев, съсобственик на веригата за електроуреди “Технополис”. Необходимо е да знаем, че натрупването на много букви А една след друга не означава по-висока енергийна ефективност, а показва различната консумация. Така например при пералните едното “А” е за енергийното потребление, а другото - за изпиране. Това, което може да ни покаже, че даден уред е по-ефективен от друг е знакът “+” след буквата “А”. “Всеки плюс означава с 10% по-висока енергийна ефективност и обикновено подсказва, че и цената на такива електроуреди ще е с до 6% по-висока”, каза още Колев.След бялата техника по използване на електроенергия се нареждат телевизорите. “Подмяната на стари телевизори с нови води до спестяване на електроенергия с до 80%”, обясняват от Е.ОН. Енергийните специалисти са категорични, че една от най-големите заблуди, които съществува в момента, е, че уредите в режим Stand-By не хабят ток. Едно от най-големите пера в разходите за електроенергия, е осветлението вкъщи, обясняват от енергийните компании. Въпреки че от година е забранено производството на крушки с мощност 100 вата на територията на Евросъюза, такива все още могат да бъдат намерени.
Експертите съветват, когато е възможно, да се използват осветителни тела с по-малка мощност. Или направо т.нар. енергоспестяващи крушки.

Стари, но златни съвети за всички, които обичат кулинарията, е как да се използва печката. Препоръчително е да нагрявате фурната предварително само в краен случай както и да се използват съдове, които са с диаметър като този на котлоните. Доставчиците на ток съветват за затоплянето на порциите храна, независимо от размера им, да използвате микровълнова печка, вместо фурна. От Е.ОН са изчислили, че приготвянето на кафе в кафе-машина е с 50% по-евтино, отколкото кипване на вода на котлон, а използването на фритюрник вместо печка спестява до 25% ток.Когато готвите на котлон, винаги покривайте тенджерите с капак. Това също намалява разхода на енергия. “А ако изключвате фурната 10 мин преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която плащате за ток за нейната работа”, обясняват от ЕВН. И не забравяйте - използвайте нощната тарифа, за да намалите сметката си за ток. През зимата тя е между 22,00 ч до 6,00 ч, а през летния - от 23,00 ч до 7,00 ч. По това време електроенергията е по-евтина.