Подновиха разкопките в Гръцката махала заради строеж

Мисия Варна

08-11-2011, 16:43

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РУМЕН ПЕТКОВ

Всичко от Автора

Повод за изследователския интерес станал проект за строителство на кооперация на мястото на стара къща.

Инвеститор финансира нови разкопки в Гръцката махала, научи ВарнаУтре.бг.

От няколко дни археолози усилено проучват руините на ъгъла на улиците Хан Крум и Княз Александър Батенберг. Повод за изследователския интерес станал проект за строителство на кооперация на мястото на стара къща.

Разкопките се ръководят от гл. ас. Христо Кузов и са финансирани от инвеститора Бойко Цанев. Според археолога много рядко се случват подобни жестове и повечето от строителите предпочитат тайно, през нощта да изкопаят мястото на основите и да излеят бетона върху руините.  

В момента текат предварителни проучвания, свързани с обекта. Той представлява стара къща с двор, която лежи на османски и римски основи. Срещу въпросната къща пък се намира комплексът от три раннохристиянски епископски базилики, открит на ул."Хан Крум". Те са строени последователно една над друга през периода IV-VI век. Според гл. ас. Кузов ръководената от него бригада в момента се намира в османския "пласт" от историята на обекта, като още е твърде рано да се говори за каквито и да е находки.

Проучванията ще продължат месец, а в бригадата вече са се включили двама студенти от Софийския университет, лекар и млади историци. Гл. ас. Христо Кузов е завършил „История” със специализация „История и археология на Западното Черноморие” във ВСУ „Черноризец Храбър”.

От 2011 е гл. ас. към отдел „Археология” в Регионален исторически музей – Варна. Интересите му са в областта на римската, късноантичната и средновековната археология и култура. Практикува и подводна археология.