Как да отгледаш родители?

Животът

03-11-2011, 16:45

Снимка:

©ВарнаУтре.бг

Автор:

Велина Калинова

Всичко от Автора

Малка книжка само за тези, на които им пука. Вижте какво е да си родител-чудо

"Целта ни е да начертаем мост между децата и възрастните. Да срещнем нашите светове.

Считаме, че са много грижите, които полагат родителите ни, за да сме добре нахранени, добре облечени, осигурени. Но тук става въпрос за нещо различно - за внимание", четем от първите страници на малката книжка с нестандартното заглавие "Как да отгледаш родители?" - проект на ученици от 4д клас на VII СОУ "Найден Геров", които вече са петокласници. Днес тя бе представена в Община Варна преди началото на конференцията "Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI век".

В нея е публикувано всичко онова, което децата искат да правят заедно с родителите: да са приятели в къщи, да се разбират, да не забравят задълженията си, да празнуват заедно, да си казват добри думички, да не си крещят, да си имат доверие, да не крият проблемите, да се опознаят, да готвят с мама и да ходят за риба с татко.

"Прочетохме едно социологическо проучване, че родителите отделят средно по 13 минути на ден за активно общуване с децата си. В тези 13 минути те трябва да ни изслушат и да поговорят с нас, да ни научат на каквото могат, да проверят дали не правим глупости. Та за 13 минути ние не можем да изиграем една игра на народна топка", казват децата чрез книжката самоучител. Сами те споделят, че биха станали родители-чудо, като ще бъдат грижовни, мили, ще се интересуват повече от децата си, от колкото от работата, ще спазват обещанията си, ще ги изслушват, ще ги пускат да правят каквото поискат, дори да е лошо, за да се поучат от грешките си, ще ги бранят, ще им помагат в трудни моменти.

В края на униката е публикувана и сравнителна таблица, за да може всеки да прецени дали кариерата, скъпата кола, вечерите пред телевизора, купоните, екскурзията са по-важни от семейството, игрите и разговорите с децата, спортуването и почивката, но с децата.

"Истината е, че не наследяваме света от нашите родители. Ние го вземаме назаем от нашите деца. Разликата между детето и човека е лесна. Повечето от детето е вътре, а повечето от човека е отвън"(Г.Гълъбов)

На финала, след като погледът се е насладил на рисунките на децата и на искрените им съвети и откровения, в книжката, предназначена само за тези, на които им пука, може да се прочете послание от учителя към родителя. За доверието, търпението, границите, похвалите, изслушването и личния пример.