Ученичка от I ЕГ е автор на първото списание за танци в България

Мисия Варна

28-10-2011, 10:37

Снимка:

Алекс Вутова

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Младо и амбициозно момиче с варненски адрес прави уникално за България списание!

Алекс Вутова е ученичка в 11 клас в Първа езикова гимназия.

Тя е много амбициозно и положително момиче, изпълнено с мечти, енергия и идеи, в което ще се убедите сами от нещата, които ни сподели.

Алекс е автор на Dance Magazine - най-новото (и единствено засега) танцово списание в България. Можете да посетите сайта на списанието dance-varna.blogspot.com, откъдето и да изтеглите безплатно първите два броя, скоро излиза и третият.

Запознайте се с г-ца Вутова!

Аз нека се представя първо. Казвам се Александра Вутова. На 17 години съм, почти 18. Ученичка в Първа езикова гимназия. Бивша възпитаничка на Хуманитарна гимназия.

Основен профил в училище ми е немският, втори език ми е английският... май нищо свързано с танца.

Говоря 5 езика: английски, немски, френски, японски, малко китайски, руски...полиглот съм. Занимавам се с класически балет, модерен балет, джаз, ориенталски танци и малко ирландски. В тях не ме бива кой знае колко. Вълнуват ме и стиловете, които се изпълняват на Бродуей - Боб Фос, Лайза Минели.

Занимавам се със всичко, като се започне с почти всички стилове танци до факта, че рисувам, пиша 3 книги. Предстои ми и участие в конкурс. Отделно имам и списание и водя блог.

Идеята!

Идеята всъщност е моя да... И категорично да! Като запален фен на танците и по-специално балета и т. нар. модерни танци (не говоря за МТВ танците и кълченията по сцената, а истинските модерни танци, създадени от Марта Греъм и Исадора Дънкан), в продължение на близо година усилено се интересувах от история на танца - новости, новини и т.н. Но единственото което намерих на български беше една кратка статия в един блог относно отминалите години на една балерина и един детски сайт, в който се представяха накратко основни балетни позиции и няколко линка. Учудих се, Как така? Но не обърнах внимание.

В последствие нещата се задълбочиха доста. Започнаха редица запознанства с всякакви танцьори от цял свят... започнах да разпознавам всяка постановка, стил и т.н. Запознах се и с хореографската нотация. Започнах да изготвям програми за хранене и тренировка за всеки тип тяло, да не говорим за цялата анатомия на тялото до най-малкото мускулче. Отделно познания за марките дрехи за танц - кое за какво е, как е, що е... усилен труд. Бях много въодушавена.

В последствие започнах да се убеждавам, че българският народ си няма ни най-малка идея от танц. Пример е едно българско танцово шоу, в което едно от изпълненията твърдяха, че е балет, а то беше джаз - в стила на Бенджамин Феликсдал, който е един от създателите му. Да не говорим, че е съдия в Международния конкурс по балет във Варна.

Но това не беше краят. Сблъсках се с пълното непознание как да загрееш, сблъсках се в залите... с упражнения, които американци, руснаци и т.н. определяха като опасни, а същевременно на тренировките на разни "балети" се изпълняваха. Да не говорим за факта, че повечето учители в града никога не са стъпвали в хореографско училище, а измислят някакви танци...

И ето тогава реших да започна моето списание. Просто в даден момент ми омръзна да се проявява такава глупост и непрофесионализъм. Незнание ако щете... с просветна цел - не толкова с цел печалба. Затова списанието е безплатно всъщност

Списанието

Списанието е първото и единствено в тази държава на тази тематика, няма никъде такова. По простата причина, че тематиката му е по-специфична - все пак е изкуство.

Хората, с които работя са двама, но съм принудена да ги държа под анонимност, но не са разни политици и т.н. По тяхно желание е и аз уважавам мнението им.

Списанието е хммм... съвкупност от всичко...още напипваме почвата, кое, как да балансираме... и затова всеки брой е индивидуален и различен от другите. Носи нещо собствено...

В списанието има идеи, факти, статии, новини. Скоро излиза трети брой, който е есенно-зимният - по-голям е от първите два, защото вече имаме доста голям опит в изработката му и е с по-изчистени детайли. вВключително липсват грешки и е добре структуриран. Добавихме и нови рубрики, които смятам, че обхващат най-добре всичко свързано с танца.

А стиловете, за които пиша, са всички създадени през вековете от цял свят...някои носят имена, като танца на мехурчетата, или танц в калта... никои не си ги спомня, но те съществуват. А да не говорим, че стиловете са около 2000, ако не и повече, а в България се преподават от 4 до 5 стила.

Някои от материалите ми са резултат от лично ходене на дадени събития. на местата, където не мога да присъствам, мои приятели ми пращат статии, или снимки. Зависи.

Относно спонсорите е малко сложен въпросът. Никой няма да вземе на сериозно 17-годишно момиче, което е хукнало да търси пари за списанието си. Бих била много щастлива, ако някой реши да ми помогне финансово да реализирам този проект и да излезе в печатен вариант. Тъй като аз изгарям от нетърпение да приключим и хуквам веднага да си го разпечатам в някоя книжарница. Но е по-хубаво да е печатно и истинско... Различно е!

В сайта месечно има около 2000 влизания без моите, а в периода когато пиша нова статия около 2500. Посещенията са от цял свят, тъй като страницата ми се превежда автоматично на близо 50 езика... а колко души са го изтеглили честно казано не знам.

Броят излиза хмм... зависи колко сме заети. И зависи колко е голямо. Засега сме определили от този месец нататък да излизат по два броя месечно и мисля, че с повече организация ще успеем.

Мечтата на Алекс

Мечтая хммм... Първата ми мечта е да танцувам балет на голямата сцена. Втората - да вляза в Харвард и третата - да пътувам из цял свят. Искам да съм гражданин на света.

Съветът на редакторката

Искам да пожелая на всички хора да не се отказват никога въпреки трудностите, а на танцьорите никога да не спират да танцуват, въпреки че примерно учителят казва: Ти не ставаш - много си дебел, или нещо такова - ти ставаш! Но това е тест, колко си издържлив психически. Така че, нека всички да вярват в себе си!

Успех, Алекс! Нека се сбъднат всичките ти мечти! :)