Съвети към начинаещите (и не само) кандидат-кметове

Мисия Варна

15-10-2011, 18:28

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Наблюдателното ми око огледа кандидат-кметовете на Варна и... о, каква изненада - открих много нарушения на „Закона за стайлинга”, „Наредбата за добрия вкус” и „Резолюция 114 за външния вид”.

В разгара на предизборните изяви, чувствам се длъжна да възспра, доколкото мога, насилието... над модата.

Наблюдателното ми око огледа кандидат-кметовете на Варна и... о, каква изненада - открих много нарушения на „Закона за стайлинга”, „Наредбата за добрия вкус” и „Резолюция 114 за външния вид”. 

Верен воин на обективността и добрия тон ще споделя смирено моите впечатления и препоръки.

За голяма радост тази година имаме дама кандидат за кмет на Варна. Единственият ми съвет към нея е да се появява по-често в медийното пространство. И ааа, да! Китайският стил вече хич не е актуален, и, използван в политическа кампания, може да навее мисли за коалиция на зелените с червените. Горещо препоръчвам стил Одри Хепбърн - също толкова женствен, Калина, много ще Ви отива! Но може би е прекалено буржоазен... тогава вижте Анет Бенинг в "Американският президент" (пример !)

Уважаеми господааа, кметът на един град е лицето му пред света и, въпреки всички качества, които притежава или не, той трябва да има представителен външен вид и излъчване.

С малко усилия, средства и добър специалист в областта (на стила, не Варненската) можете да се преобразите и да придобиете излъчване достойно за всеки европейски кмет.

Генерална грешка, към която хронично е склонен досегашният управник на града: ризите с къс ръкав. Те са абсолютно неподходящи за вашите официални прояви. С такава риза един кмет (пък бил той с 12-годишен стаж, още 2 като депутат и  4-5 като областен) изглежда меко казано несериозно. Рискува в суматохата да бъде объркан с общ работник от официалните гости, които не го познават (пример 1).

Хм, имате късмет, г-н кмете, смяната на сезоните е на Ваша страна.

Ако сте толкова суетни обаче и белите коси ви комплексират, моля изберете подходящата боя за коса с натурален и естествен цвят. Доверете се на специалист в тази област (не Варненската, а фризьорската). В никакъв случай не се боядисвайте при домашни условия. Така правят само пенсионерките, разполагащи със 120 лева пенсия, а вашите възможности са по-големи, нали? Цветовете на косите можете да сменяте, да кажем, че се опитвате да налучкате своя, но моля ви не менкайте партийните разцветки както Азис цвета на лака за нокти (пример 2).

Обувките са огледало на душата и характера на всеки джентълмен (за каквито смятаме и всички вас). Обувките трябва да изглеждат така сякаш току-що са слезли от рафта в магазина. Износени, омачкани и овехтели обувки сочат за вехта душица (пример 3).

Познай чии са тези? Жокер: снимката е направена в общинския билдинг.

Връзките (на обувките, но съветът важи и за останалите ви ВРЪЗКИ) трябва да са прилежно завързани, пристегнати и прибрани. Ако висят и се размятат, със сигурност ще дойде моментът, в който сам ще се оплетете в тях и ще паднете по очи.

Строгият костюм на официални събития е задължителен. Всякакви своеволия и разработки на тази тема е във ваш минус. Дори и като кандидат-кмет по време на своята кампания вие трябва да излъчвате спретнатост и подреденост. Това казва: „Както подреден съм аз, такъв ще бъде и нашият град” (пример 4).

Карираните ризки може и да казват „вижте ме, аз съм един от вас”, но, хайде да не се лъжем... Същото важи и за тениските с надписи, странните пуловери, грейки и т.н. (пример 5)

Когато използвате шапки, нека те са подходящи за възрастта, статута и официалното облекло. Всички други интерпретации накланят везните на модната Темида не във ваша полза. А гражданите ще си помислят, че ви е страх да не слънчасате (пример 6). А не трябва да Ви е страх от нищо, освен от настъпващата зима...

Определени модни забежки са разрешени при спортни и тематични предизборни изяви. Преди време настоящият градоначалник облече моторджийски костюм, и аз съм го правила, но на мен ми седи по-добре (пример 7 и 8).


Спортното облекло е за стадиона, бягането с препятствия също (пример 9).

Дори, когато сте решили да се изтупате официално, пак трябва да спазите правилата. Колелото на модните тенденции се завърта много бързо, никога не обличайте специфични костюми, чиято мода е отминала. Само класическите смокинги и костюми са вечни, другите модни тенденции са преходни и едно закъсняло обличане е проява на лош вкус (пример, 10).

Черните ризи, особено в комбинация с кожена тужурка, могат да ви изиграят лоша шега с аналогии от друга епоха (пример 11).

Млади хора сме, позволено е да експериментираме все пак.

Не се доверявайте в избора на вратовръзка на съпругата или приятелката си. Нито дори на собствената си интуиция. Ползвайте услугите на специалист (лош пример 12)

Хмммм, чантите като мъжки аксесоар... Доста спорно. Внимателно ги подбирайте по размер, форма и цвят. Твърде големите могат да се окажат "минали под дъгата", прекалено малките пък наричаме унизително "хюмнетки". Във всеки случай, избягвайте да ги носите с каишка през гърдите като патрондаш. Особено върху светли дрехи (много лош пример 13).

И да се разберем: всички розови ризки и братовчедките им на тънки червени райета са аут! Ясно? (пример 14)

Колкото до "катинарчето" - то е запазена марка на един от заместник-кметовете. Да не сте се прицелили в неговия стол, господине? (пример 15)

Тези модни престъпления може и да не ви вкарат в затвора, но със сигурност ще ви докарат множество конфузни ситуации и неудобства. Така че още един път ще подчертая: Райе, в каквито и да било разцветки и формати - НЕ! Не знаете кога ще влезете в полезрението на видео камерите, а екранът не прощава - райето ще накара зрителите да превключат мигновено канала (пример 16)

И така, помнете завинаги: дори да избегнете следствения арест, за тези престъпления имунитет няма!