Римейк на култов турски филм готви най-добрият режисьор на "Златна роза 2011" Константин Божанов

Варна Лайф

13-10-2011, 18:28

Снимка:

БНТ

Автор:

Васил Тоновски, Златна роза 2011

Всичко от Автора

Константин Божанов спечели Златна роза 2011 с признанието за най-добър режисьор с филма си "Аве"

Дебютиращият в пълнометражното кино Константин Божанов, който спечели наградата за най-добър режисьор на фестивала „Златна роза” за филма си „Аве”, в момента работи по три различни проекта.

Това сподели самият той по време на последната пресконференция от варненския фестивал днес, минути преди да разбере за отличието.

Божанов откупил правата на турския филм от 70-те години „Автобусът” и вече работи върху съвременната адаптация на лентата с български герои. Действието ще се развива в Източна и Западна Германия – Хамбург, откъдето „Аве” се върна с награда преди броени дни.

Вторият проект на талантливия режисьор е криминална комедия, за която той се надява да е смешна, без да е глупава. Тази продукция се предвижда да бъде направена в Америка, а в момента се чете от разпространителите на Константин Божанов във Франция. Като настроение самият той вижда филма си някъде между ранните братя Коен и Уди Алън от средния му период.

Третият проект на Божанов е по-камерен и стъпва на действителен разказ за ексцентричен бразилски колекционер, който иска да направи музей за съвременно изкуство в джунглата. По думите на режисьора това ще е нещо като семейна история, в която е замесена и дъщерята на бразилския авантюрист, печелил и губил цели състояния няколко пъти в живота си. Отношенията между баща и дъщеря били допълнително усложнени от факта, че тя дори не говорела португалски, когато се отзовава на покана за рождения ден на своя баща.