Търси се нов план за закъсали банки в еврозоната

Парите

06-10-2011, 11:17

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Дневник" на 6 октомври

Три години след като европейските правителства изляха милиарди евро в спасяването на банки с финансови трудности, отново са изправени пред сходен проблем и търсят спасителни инструменти, пише „Дневник”в уводна публикация.

Очакването Гърция да фалира през следващите месеци става все по-реално, което увеличава и рисковете от нова финансова криза в зоната.

Причината е, че много от банките имат значителни експозиции в гръцки държавни облигации. По информация на Financial Times те са се обединили, че трябва да се мисли нов механизъм за рекапитализация на отделни банки. Вчера Европа се събуди и с новината, че през нощта Moody's е понижила с три степени рейтинга на Италия. Това още повече засили натиска над правителствата да намерят начин да спрат разпространението на дълговата криза.

Германският канцлер Ангела Меркел също подкрепи общ спасителен план .
Доскоро европейските политици се противопоставяха остро на призивите за подпомагане на банките. Преди няколко седмици президентът на МВФ Кристин Лагард предупреди, че системата се нуждае именно от това. Тогава европейските банкери и политици обаче реагираха остро и почти я обвиниха, че атакува банките.

Нови координирани действия на правителствата обаче може да се окажат не толкова лесни по две причини. За разлика от 2008 г. те нямат достатъчно средства в бюджетите си заради предишните спасителни акции и рецесията. Подобни действия рискуват и ново понижение на рейтингите им, което още повече ще увеличи рисковете на пазарите.