Такси, помощи и субсидии няма да зависят от минималната заплата

Парите

06-10-2011, 10:59

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 6 октомври

Правителството реши окончателно да отвърже от минималната работна заплата таксите за преглед при лекар, субсидиите за партиите и още много плащания, чийто размер досега зависеше от движението на най-ниското трудово възнаграждение, съобщава „Труд”.

От догодина повечето от тях ще се определят в твърда сума, а промяната им ще зависи от фактори като инфлация и др. Обвързани с минималната заплата остават само плащания, които имат характер на трудово възнаграждение като социалните помощи за деца с увреждания, заплатите на приемните родители, възнагражденията на субсидирани от държавата дейности.

Кабинетът прие да бъдат променени 16 закона, 8 наредби и 5 правилника. Предложенията трябва да бъдат направени от ресорните министри до 1 ноември.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настояват потребителска такса да плащат всички пациенти. Сега от нея са освободени хора с редица тежки заболявания, бременни жени и инвалиди, но сумата не се възстановява на лекарите. От сдружението предлагат да се определят групите, които ще ползват това подпомагане с политическо решение. При посещение при лекар освободените да плащат такса, а срещу документ тя да им се възстановява от съответните институции.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че предложенията на сдружението на лекарите са постъпили във ведомството и се разглеждат, но все още не е ясно какво становище ще бъде взето по тях.

Затворниците вече няма да разполагат с джобни пари в размер до една минимална работна заплата, предвиждат законови промени. Предложението е да се заложи твърда сума, която всяка година да се индексира с инфлацията. Освен това тя може да се разпределя като дневни и месечни пари.

Законът за генетично модифицирани организми също е подложен на ревизия. Членовете на консултативната комисия към министъра на околната среда и водите - 15 хабилитирани учени, досега получават по една заплата на заседание на структурата. Възнагражденията им ще се определят с фиксирани суми от бюджета на екоминистерството.

Служителите на Сметната палата няма да получават 3 минимални заплати годишно като представителни разходи за покупка на облекло.Аналогично отпада и фиксирането на възнагражденията за членовете на управителния и контролния съвет на Българския институт по стандартизация, които вземаха по една МРЗ на заседание.

Елитните спортисти ще получават премии за медали на олимпиади в съответствие с постиженията им. Досега паричната награда за първи златен олимпийски медал например беше 3 минимални заплати. Предложените промени предвиждат да отпадне и фиксирането на заплатата на синдика във фалирали банки. Досега беше предвидено той да получава месечно минимум 10 МРЗ, но не повече от 30. От догодина ще получава фиксирана сума.

Отива си и фамозната такса телевизия - 0,6% от минималната заплата месечно, която се плаща на регистриран електромер. Въпреки че тя е предвидена в Закона за радиото и телевизията, до момента Министерският съвет не е приел цялата тарифа, така че тя не се събира.