Кризата обезцени жилищата с една трета

Парите

05-10-2011, 09:32

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 5 октомври

„Монитор” цитира в своя публикация  данни на „Явлена”, представени по време на конференция за пазара на ипотечно кредитиране, организирана от Първа инвестиционна банка, според които кризата е стопила почти 1/3 от стойността на жилищата в София от 2008 г. до сега.

Данните показват още, че жилищата в София са загубили 9,78% от стойността си през тази година спрямо предходната. Сериозно са се обезценили и имотите в Стара Загора. През 2008 г. средната стойност на двустайно жилище там е била 47 152 евро. Сега обаче тя е около 32 494 евро. За същия период двустайните апартаменти във Варна са се обезценили с 22,25 на сто. Според брокери вече се наблюдават първите признаци на оживление на пазара на недвижими имоти. По данни на Агенцията по вписванията през първата половина на тази година в България са били сключени общо 102 276 сделки. Въпреки положителните тенденции купувачите се чувстват несигурни за доходите си и се отказват от покупката на нов дом.

Междувременно брокери поискаха да бъде въведена по-строга регулация при ипотечното кредитиране. От Първа инвестиционна банка пък съобщиха, че вече предлагат ипотечни кредити и за жилища, обявени на търг от частни съдебни изпълнители, съобщи вчера Милка Тодорова, директор на дирекция „Банкиране на дребно” в трезора. За да бъде отпуснат такъв кредит, банката трябва да има сключен договор за сътрудничество с частния съдебен изпълнител. Такива контракти има в София, Стара Загора, Варна, Шумен и Кюстендил.