51 млрд. лева спят в банките

Парите

04-10-2011, 10:27

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник „Труд” на 4 октомври

Депозитите на граждани и фирми в български банки се увеличават с 603 млн. лв. само през август спрямо юли тази година, показват данните на БНБ, пише „Труд”.

Това е 3,5 пъти повече в сравнение с август 2010 г., когато е отчетено увеличение на депозитите само със 175 млн. лева.

През август т. г. гражданите са спестили нови 240 млн. лв., а фирмите - 363 млн. лв.

Населението къта вече рекордните 30 млрд.лв, което е с 3,3 млрд. повече спрямо август 2010 г. Заедно с депозитите на фирмите, които са над 21 млрд. лв., в банките “спят” общо 51 млрд. лева. На годишна база увеличението е с 5,4 млрд. лв., или с 12%, става ясно от статистиката на БНБ.

За последните 3 години спестяванията на гражданите са се увеличили с над 8 млрд. лв. Рязкото увеличение на депозитите е резултат от свитото потребление, коментираха икономисти. Според анализ на “Уникредит Булбанк” тенденцията е големите депозити да се увеличават, а семействата, които държат малко пари на влог, да ги теглят.

“До година, година и половина, очакваме населението да започне да потребява повече, тъй като насрещните ветрове отслабват. Например инфлацията намалява, което ще спомогне за повишаване на покупателната способност”, коментира главният икономист на “Уникредит Булбанк” Кристофор Павлов на дискусия, организирана от “Инвестор.БГ”.