Ефектът от таксата върху торбичките - под въпрос

Парите

03-10-2011, 08:54

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Дневник" на 3 октомври

Всички аспекти на въвеждането на еко такса върху полиетиленовите торбички, са се опитали да обхванат колегите от "Дневник" в пространен репортаж.

"Имаме още малко от старите торбички, не знам колко ще струват от понеделник, когато дойде новото зареждане."

Така Мария, продавачка в малък квартален магазин, обяснява защо и на 1 октомври клиентите й все така ползват безплатни торбички за плодовете, зеленчуците и другите продукти. Конкурентите й на съседната улица твърдят, че след изчерпването на евтините запаси ще продават новите пликчета по 40 ст.

От 1 октомври влезе в сила наредбата, според която най-тънките торбички с дебелина под 15 микрона, които досега се разпространяваха безплатно във всеки магазин, вече ще трябва да се плащат. За тях се въведе специална продуктова такса – 15 стотинки. От януари 2012 г. тази такса ще се вдигне на 35 ст., през 2013 ще е 45 ст., а през 2014 г. – 55 ст.

За тези правила се знае от месеци и според заместник-председателя на Българската асоциация "Полимери" (БАП) Цветанка Тодорова голяма част от производителите и търговците са намерили свои начини да се адаптират към новите изисквания. По думите й има

масово презапасяване

с безплатните тънки торбички под 15 микрона, а производителите са продали наличните количества от този вид пликчета, след което е настъпило задържане на новите поръчки и изчакване да се видят резултатите от мярката.

Още през пролетта стана ясно, че започва преориентиране към торбички с дебелина 16 микрона и повече, които не са обхванати от новата наредба и цената им ще остане непроменена. От "Пикадили" например обясниха, че към момента на влизане в сила на наредбата в техните магазини не се предлагат никакви торбички под 15 микрона, които да подлежат на облагане с продуктовата такса.

Полиетиленовите пликове на щандовете за плодове и зеленчуци например са 22 микрона. Най-тънките торбички, които предлагат няколко от магазините по т.нар. формула под наем (срещу 5 ст., които клиентът си взима обратно, ако върне торбичката), са 16-микронови.

Според Цветанка Тодорова това е решение преди всичко за веригите за хранителни стоки и други големи търговци, защото най-евтините 16-микронови торбички струват грубо около 2 ст. на фона на досегашната цена на 15-микроновите от около 1 ст. Разликата не е голяма за потребителите, но ще се усети от търговците и за по-големите магазини ще е по-лесно да я разпределят върху цените на продуктите си, каза още Тодорова.

Все още е неясно как ще реагират малките търговци като например продавачите на плодове и зеленчуци по пазарите. Те масово се запасили с тънки торбички преди влизането в сила на наредбата и продължават да ги предлагат безплатно. Истинският ефект от мярката ще се види едва след изчерпването на тези запаси.

От Министерството на околната среда и водите коментираха, че са предвидили преориентирането на търговците към по-дебели торбички. Това според ведомството не компрометира ефективността на мярката. От пресцентъра на министерството заявиха, че наредбата умишлено оставяла място за лавиране с дебелината на торбичките, за да даде време на производители и търговци за адаптация. След като се види как ще реагират на мярката, предстои разширяването й, така че

да обхване и торбички с по-голяма дебелина

От БАП са притеснени, че новата мярка може да доведе до преминаване на част от търговията с полиетиленови опаковки в сивия сектор. Според Цветанка Тодорова предстои да се види дали ще зачестят случаите на нелегален внос и други опити за заобикаляне на закона, които биха ощетили компаниите, работещи на светло.

Основен проблем ще бъде контролът, смята Тодорова. "Не виждам как един проверяващ инспектор ще установи колко микрона е дебела дадена торбичка в магазина", обясни тя. От МОСВ обаче казаха, че дебелината може да се провери чрез измерване на теглото на опаковка с неколкостотин торбички например.

От БАП са предложили на министерството организацията на производителите сама да поеме контрола върху спазването на наредбата. Следващата седмица браншът ще сформира работна група, която ще разработи методика за контрол и ще я предложи на екоминистерството, каза още Цветанка Тодорова.