Моден ас заряза ревютата, за да си приготви зимнина

Варна Лайф

02-10-2011, 21:46

Снимка:

Личен архив

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Варненският Пако Рабан - Красимир Недялков отиде в родния си край, за да приготви зимнина.

Варненският Пако Рабан - Красимир Недялков отиде в родния си край, за да приготви зимнина.

Като един истински българин моделиерът сам си приготви царска туршия, кисели краставички, люти чушки и лютеница. Цяла седмица се поти над бурканите, варивата и огъня.

Вместо да е обграден с красиви манекенки и екстравагантни тоалети, както обикновено, сега той е затънал в краставици, камби и домати.

Споделя, че обича да бяга от града и да си почива от светския шум на село.

Всяка година намира време да се отдаде на приготвянето на зимнина.

Според него купените от супермаркет зарзавати не му доставят толкова голямо удоволствие, колкото тези, които сам е консервирал.

За вас измолихме рецептата му за лютеница, която, отсега ви казвам, не е от най-лесните.

За да си приготвите българската разядка по неговия начин, ще ви трябват поне два дни.

Лютеница от Трънак

Продукти:

5 кг домати
3 кг пипер
2 кг патладжан
2 кг моркови
½ литър олио
Няколко люти чушлета
Захар, сол, чубрица

Доматите и морковите се варят, след което се смилат поотделно.

Патладжанът и пиперът се пекат и смилат по отделно.

В съда за приготвяне на лютеница на бавен огън първо сгъстявате доматения сок, след това добавяте пипера, бъркате непрекъснато и след малко добавяте патладжана, а после и морковите.

Без да спирате да бъркате, добавяте олиото и овкусявате със сол и захар.

По желание можете да добавите и цели люти чушлета за по-пикантен вкус.

Когато цялата смес е готова, добавяте чубрица на вкус.

Пълните лютеницата в бурканчета и заварявате за 10-15 минути.