Съдът не иска вече да контролира тегленето на пари от детски влогове

Парите

30-09-2011, 11:49

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Сега" на 30 септември

„Сега” пише за радикална промяна в Семейния кодекс, с която да отпадне поне частично безумното задължение родители да питат съда дали могат да ползват пари от влоговете на непълнолетните си деца, предлага Инспекторатът към Висшия съдебен съвет в сигнал до Министерството на правосъдието и ВСС.

Става дума за детските влогове, които почти винаги са открити от самите родители. Заради абсурда, заложен в кодекса, се събират държавни такси от 30 лв., за да се позволи тегленето на 20 или 50 лв. Извън тормоза и щетите за родителите тези дела допълнително товарят съда с формална работа. Според закона за всяко разпореждане с недвижим имот или влог на непълнолетно дете родителите трябва задължително да минат през районния съд- подава  се молба, в която се обяснява и аргументира за какво е необходима съответната сделка или сума. Цялата съдебна машина се задвижва дори и ако се теглят 50 лв., за да се купят тетрадки на детето. Съдът обикновено напълно формално разрешава това.

Според тарифата за държавните такси трябва да се платят 25 лева при образуване на частно гражданско дело за получаване на съдебно разрешение за теглене от детски влог. Допълнително се събират 5 лева за удостоверението за съдебното разрешение.  Инспекторите установили, че "по значителна част от образуваните частни граждански дела от този вид исканите разрешения касаят теглене на минимални суми от 50 до 200 лева от детския влог и са свързани с недостиг на средства за покриване на основни нужди и потребности на семейството и на децата".

Заради растящото недоволство съдиите прилагат най-различни трикове. Най-често те масово уважават молби за освобождаване от такса при искане за теглене на минимални суми от детските влогове. Вместо съдебно удостоверение за даденото разрешение се издавал заверен препис от определението, което се таксува по-малко от пет лева. Инспекторатът предлага спешни промени на чл. 130, ал. 3 в Семейния кодекс, който предвижда разрешение от съда за разпореждане с влогове на деца.