Не харчим, трупаме в депозити и така бавим икономиката

Парите

30-09-2011, 10:05

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 30 септември

Основният проблем, който бави възстановяването на икономиката, е недостатъчното вътрешно потребление, показва последният доклад на УниКредит Булбанк, представен от главния икономист на банката Кристофор Павлов на семинар в София.

Потреблението било свито заради рязкото спадане на заетостта и спукването на балона на имотите. Цените им паднали с 40% спрямо предкризисните нива и намалили нетното богатство на българите. В момента те насочвали спестяванията си основно към депозити. Компаниите пък нямали увереност в собствените си продажби и за развитието на икономиката, и не увеличават инвестициите и не откриват нови работни места. Допълнителна причина за това била и високата им задлъжнялост. За разлика от фирмите задлъжнялостта на домакинствата е на приемливи нива. Те са способни да теглят още заеми, но не желаели. Прогнозите на УниКредит Булбанк са, че БВП през 2011 г. ще нарасне с 2,3% и с 2,6% през 2012-а.

Същите са очакванията за догодина и на анализаторите от "Ърнст & Янг". За тази година те прогнозират ръст от 2,2 на сто. Според тях заетостта трябва да започне да се покачва, а инфлацията да пада постепенно, само ако външната среда спре да се влошава. От "Ърнст & Янг" препоръчват спешни действия в еврозоната, за да се предотврати нова рецесия. Според "Райфайзен" - Виена, икономическата активност в еврозоната спада и затова понижават прогнозата за БВП на 1,6% за 2011 г.