К а (т) у н и ц а

Без цензура

28-09-2011, 14:24

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ГЕОРГИ ЗАХАРИЕВ

Всичко от Автора

"Ние сме против безнаказаността в България!”

Връщам се от Белград.

Точно бях за една седмица на научен семинар. Нямам лаптоп, не си пускам телевизия – животът ми е красив и спокоен. Два дни по-късно разбирам, че имало някакви протести, някакви размирици...

Лаптопът влиза в действие, телевизията бива пусната. Абсолютно съм потресен от случващото се.

През XXI век един „човек” е прегазил друг пред очите на баща му. Думите, които могат да изразят подобно деяние, още не са измислени в човешката история. Но това не е всичко. Като следствие на това убийство се организира серия от мирни протести на съвсем различна тематика: „Да спрем циганските произволи”. Каква е връзката между убийството и протестите? Убиецът е циганин и е близък на легендарния „цар” Киро.

В следствие на протестите последваха погроми на офиси, кафенета, къщи и пр. Из цялата страна. Оказа се дори, че има организирана армия за тези погроми.
Поръчителите уж са неизвестни, а извършителите са футболните хулигани.

Какво е следствието от всичко това? Една голяма обществена манипулация.

Първоначално конфликтът беше на ниво „мутра – граждани”. Идеята на протестите трябваше да бъде съвсем различна. Борбата трябваше да бъде срещу безнаказаността на олигарсите и политическите им чадъри. А тази битка няма етнос.

Колко медии всъщност казаха, че циганите в Катуница също страдат от своеволията на Кирил Рашков? Всъщност, дори ще си позволя без разрешение да цитирам ХоРа (Хора срещу Расизма): „Въпреки това се прикрива очевидния факт, че местното ромско население не само не защитава Рашков, но също е против него, както се вижда в репортаж на БТВ, където роми се оплакват, но, умишлено или не, камерата ги снима от долу или от страни, докато протестиращите българи са снимани фронтално. Оказва се, че селото като едно единно общество страда от един клан. Сценарият не ви ли звучи познат? А, да, чували сте го на десетки други места. Може би дори в София, Варна и Пловдив? Но как и кой го промени този път, така че в момента да сме свиделите на развилнели се агитки и объркани хора, които крещят„ЦИГАНИТЕ НА САПУН, ТУРЦИТЕ ПОД НОЖА!” Отговорът може много лесно да стигне до ума ни. Когато социалният конфликт, който се беше разразил заради немощта на държавата ескалира в сблъсъци и втора Баня Баши джамия, Кирил Рашков намери оправдание и същевременно лидерите на националистически формации си вдигнаха реномето преди изборите. Каквo е оправданието на „цар Киро”, след като всичко беше обявено за „нерешен във времето етнически конфликт”? Той разпръсна вината си върху цял един етнос. Вече не съществува негова лична вина (както и на членове на семейството му), а една целокупна вина, която трябва да бъде изплатена от всички останали.
Видях как на протест в София полицията пазеше циганите чистачи от озверелите 18 годишни „отмъстители”. Защо? Те работят на минимална заплата, НО работят. Те нямат никаква пряка или индиректна връзка с Кирил Рашков. Единственият общ знаменател е, че са цигани. Но това не значи нищо. Ако един англичанин дойде при мен и ме удари в главата с думите, че българка обирджийка му е взела часовника, дали ще бъде прав? Всеки трезво мислещ човек ще каже: „НЕ!”. На същия принцип е и връзката между цар Киро и всички останали цигани. Някои от агресорите всъщност разбра ли, че върховното Мешере (цигански съд) е осъдило Кирил Рашков на смърт заради всичко, което е причинил? Оказва се, че и другите представители на неговия етнос не искат да търпят повече неговото своеволие. Но, въпреки това явно си остават виновни, защото са родени такива, каквито са.
Защо протестите във Варна, София, Пловдив и Бургас преливат в нападение над случайни хора от този етнос? За да си отговорим на този въпрос трябва да погледнем кой всъщност търси физическата саморазправа.Аз лично бях свидетел на протеста пред Народното Събрание и видях една тълпа от непълнолетни футболни хулигани, които крещят: „ЦИГАНИТЕ НА САПУН, ТУРЦИТЕ ПОД НОЖА!”.

Бога ми, беше ме срам, че тези хора официално заявяват, че показват гражданската си позиция на български граждани. Скандиранията имаха точно толкова смисъл, колкото има и трошенето на кофи за боклук след мачове. По-късно разбрах, че същите тези хора, които „отстояват правото си на мнение”, са потрошили главната улица на София.

Действие достойно за почит и преклон. Напълно съм сигурен, че българските герои Левски и Ботев биха направили същото. Или пък не? Може би те биха се обявили против тиранина, но не и против народа...

А неговото име е известно. Знае се кои са близките на починалото момче. Знае се кой е убиецът. Всички имена са известни.

Значи е време пропитата ни с мухъл съдебна система да си свърши работата и да има смяна на отборите, които се борят на терена. Мисля, че няколко дни на пълна анархия от страна на футболните фенове са достатъчни. Мога само да се надявам, че те ще престанат с погромите си и ще бъде даден ход на нужната кампания. А нейното име е: „Ние сме против безнаказаността в България!”. Тя ще включва всички членове на българската нация – българи, турци, цигани, арменци, евреи, руснаци, германци и т.н. Защото цар Киро не е символ на обикновения циганин.

Между пребитите жени и неговите деца, които карат мерцедеси има много голяма разлика. Това го знае всеки мислещ човек и ни кара да стигнем до следния извод: футболните хулигани и „гордите националисти” стигнаха до саморазправа, защото търсеха такава. Те искаха да се бият. Дали ще се бият с циганин или с представител на противниковия футболен отбор няма значение за тях. Въпросът е бой да има. Това беше изключително успешно и за олигарха Кирил Рашков и за националистическите лидери. Първият постигна разпростиране на неговата лична вина върху цял етнос, а вторите си осигуриха по-стабилен електорат за предстоящите избори.

И на всички, на които този коментар им звучи като защита на този и онзи, искам да кажа следното:
На територията на България, хората могат да правят всичко, което им позволи държавата. Ако тя позволява внасяне на хероин – те ще внасят хероин, ако тя позволява създаване на катун – те ще правят катуни, ако тя позволява неплащане на данъци – те няма да плащат данъци. Абсолютно съм сигурен, че ако полицията, прокуратурата и съдебната система бяха свършили всичко нужно убиецът вече да лежи с присъда, нямаше да има никакво напрежение и никакви размирици. Потърсете отговорност от държавата, която крета немощно през последните десетилетия. За жалост в днешно време гражданите са проекция на държавата, а не обратното, както би трябвало да бъде.

Моите съболезнования към роднините на Ангел Петров. Надявам се този път да има правосъдие и да не пострадат повече невинни заради нечии стремежи за влизане във властта.