Гъба надува цената на ракията

Парите

20-09-2011, 10:54

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Паразитна гъба по сливите, която причинява болестта кривуля, унищожила плодовете на почти всички дървета в Подбалкана, Плевенско и Великотърновско, разказаха ракиджии

Домашната сливова ракия тази зима ще е поне с левче по-скъпа, прогнозират собствениците на казани, пише „Стандарт”.

Паразитна гъба по сливите, която причинява болестта кривуля, унищожила плодовете на почти всички дървета в Подбалкана, Плевенско и Великотърновско, разказаха ракиджии пред "Стандарт". Заради сушата и малкото останали плодове не ставали за варене на качествена ракия. Затова майсторите на домашната огнена вода се налагало да купуват сини сливи. Цената на килограм е поне 35 ст., ако се вземе директно от производителите. Масовата цена на бруления плод обаче е около 40-45 ст. Това е с 5 до 10 ст. повече от миналата година, казват фермерите. Тазгодишните сливи, брани на ръка, пък скачат до 70-80 ст. на пазара.

В зависимост от захарността и сочността на плодовете 100 кг сини сливи дават по 9 до 12 литра ракия. От джанки добивите са по-скромни - около 4 до 7 литра от 100 кг плод. Тази година обаче не се очертава да има много ракия от джанки заради болестта по дърветата, разказват стопаните от районите с най-много сливови насаждения. Производството на литър ракия от сини сливи пък се очертава да излезе поне 5 лв., като се включи цената на плода и варенето в казана, без да се брои плащането на дължимия акциз.