Първолакът наддал с 3 килограма

Животът

20-09-2011, 10:38

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Повечето български деца са с наднормено тегло или са затлъстели, като между 3-3,5 кг отгоре е натрупал всеки първокласник, показват резултатите от проучване

Повечето български деца са с наднормено тегло или са затлъстели, като между 3-3,5 кг отгоре е натрупал всеки първокласник, показват резултатите от направено неотдавна проучване по този проблем,

осъществено от доц. Мая Константинова и нейния екип от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, цитиарон от „Монитор”.

Оказва се, че с наднормено тегло са 30,7 % от учениците между 6 и 19-годишна възраст, със свръхтегло са 18.3 на сто, а 12.4 процента са със затлъстяване.

Учениците до 8-и клас са по-пълни, спрямо тийнейджърите от горните класове.  Като цяло момчетата по-често гледат през пръсти на фигурата си, отколкото момичетата. Във възрастта между 10 и 14 години 40% от тийнейджърите дори си позволяват да са с наднормено тегло, 22.3 на сто – със свръхтегло, а 17.7 процента са дори със затлъстяване. За разлика от тях, само 38 на сто от малчуганите от 6 до 10 години са с наднормено  тегло.

Има тенденция за увеличаване на наднорменото тегло при децата в ученическа възраст, особено на затлъстяването, показва анализът на изследването, изготвен от екипа на доц. Мая Константинова. В потвърждение на това те посочват, че през 2008 г. национално представително проучване на децата от 1-и клас показа, че при тях наднорменото тегло е 30%. Тази цифра включва и малчуганите със свръхтегло, а затлъстелите са 13 на сто. Три години по-късно, през 2011 г. затлъстяването в тази възраст е вече 17,7 процента.

22% от децата на 10-14 години ги консумират ежедневно или почти всеки ден, а 8 на сто се тъпчат с чипс повече от веднъж дневно. Над 40 на сто от хлапетата закусват с банички и мазни тестени изделия на път за училище всеки ден. От тях 10 на сто и обядват с блажни бюреци и кифли. Над 38 на сто от учениците ядат вафли поне в едно от междучасията. Само на 40 процента от децата родителите слагат плод в раниците за училище.

Изследването показва още, че 20,4% от момичетата на 14-19 години и 8% от момчетата имат проблеми в хранителното поведение, като почти 2,5% повръщат след хранене, вземат и слабителни хранителни добавки, за да контролират теглото си.