Учените са открили участък в мозъка, който отговаря за нашето отношение към животните

Животът

17-09-2011, 13:49

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Физиолозите са установили, че от милиарди години амигдалата е органът, който отговаря за отношенията ни с животните.

Куче или котка? Преди да изберете своя домашен любимец, консултирайте се с бадемоподобното тяло, разположено под дясното ви слепоочие.

Физиолозите са установили, че от милиарди години този мъдър орган отговаря за отношенията ни с животните.

Независимо от това как се отнасяте към животните въобще и в частност към отделни представители на животинското царство, необходимо е преди всичко да осмислите самия факт на неговото присъствие в окръжаващото ви пространство.

Оказва се, че основна функция в този случай - различаването на животните от другите обекти, изпълнява определена област от човешкия мозък, наречена амигдала - две малки бадемчета, симетрично разположени в слепоочните части на двете полукълба.

Амигдалата изпълнява важна роля в регулирането на основните човешки емоции. Обаче, както са установили учени от Калифорнийския технологически институт, от всички раздразнения, които пропуска този, да го наречем "процесор на емоциите", съществува едно, което е по-силно от другите.  Причина за него се оказват животните.

В еволюцията на човека амигдалата е древен отдел на мозъка, който съдържа информация за огромни периоди от нашата биологична история. Естествено в нея животните са имали не малка роля - както опасните хищници, така и полезният дивеч.

Дясната амигдала и до днес безпогрешно се труди и ни насочва, когато трябва да изберем - куче или котка?