Приходите в НОИ се сгромолясват

Парите

16-09-2011, 10:31

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изоставането на приходите от осигуровки става застрашително

Изоставането на приходите от осигуровки става застрашително, предупреждава „Дневник”.

Към края на август недостигът е 237 млн. лв. от планираното в бюджета на държавното обществено осигуряване, съобщи новият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков пред БНТ. Само два месеца по-рано изоставането беше със 160 млн. лв.

От Националната агенция за приходите (НАП), която отговаря за събираемостта на осигуровките, прогнозираха, че към края на годината дефицитът ще бъде около 300 млн. лв. Ако недостигът продължава да се трупа със същото темпо, тази прогноза може да се окаже твърде оптимистична. Сумата ще се натрупа към и без това огромния планиран дефицит от 1.4 млрд. лв., който ще се запълни с пари от данъци, а оттам влияе върху целия републикански бюджет.

Причините за по-малкото постъпления са намаляването на осигурените и ниските доходи, върху които се правят вноските, обясниха от НОИ.


Според сметките в Закона за бюджета на общественото осигуряване през тази година осигурителният доход трябва да стигне 610 лв., но средната му стойност за първите шест месеца е 586 лв. Фактор за намаляването на приходите в осигурителния институт е и нарастването на сивата икономика. От данните на НОИ се вижда, че половината от работещите се осигуряват върху суми до 420 лв.

Изоставането на приходите беше причината за нападките на управляващите срещу бившия управител на института Христина Митрева, която беше принудена да подаде оставка. Въпреки че не е участвал в разчетите за тази година, новият шеф на НОИ Бисер Петков допусна, че "вероятно има известна непрецизност и недобра методология при планирането на приходите за 2011 г.". За да се избегне това, сметките за постъпленията за догодина ще се правят и от двете институции.

Към края на август НОИ е спестил 31 млн. лв. от предвидените разходи. Бисер Петков добави, че се е разбрал с шефа на НАП да работят за опростяването на осигурителните декларации и за "значително съкращаване на банковите сметки и кодовете за плащане на вноски". Двамата се договорили "да се анализира възможността за обвързване при подаването на двете осигурителни декларации - образец 1 и образец 6". Целта била да се "минимизира рискът от осигурителни измами и да се облекчи коректният бизнес при декларирането на осигурителни данни пред НАП".