Енергията от възобновяеми източници ще е 16% през 2020 г.

Животът

15-09-2011, 22:29

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В момента 70 на сто от възобновяемата енергия е от биомаса и то за топлопроизводство.

През 2010 г. над 11 % от произведената енергия у нас е била от възобновяеми източници, съобщи Антон Иванов от Българския енергиен форум, цитиран от Дарик.

До 2020 г. енергията, произведена от възобновяеми източници у нас се очаква да достигне 16 процента. В момента 70 на сто от възобновяемата енергия е от биомаса и то за топлопроизводство.

Според Иванов междинните цели, така както са записани в Закона за възобновяемите източници вече са изпълнени и със заявените обекти за производство на енергия от слънце и вятър, вече е предпоставено изпълнението на индикативната цел за 2020 година.

Според него вече въпросът е по-различен: кой е онзи разумен микс, който е удовлетворителен за страната ни към 2020 година. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че в комисията непрекъснато постъпват писма с проблеми, с които са се сблъскали различните инвеститори във ВЕИ. Семерджиев призна, че и в новия закон, който бе приет през май, има много несъвършенства, затова се налага да бъдат взети допълнителни законови мерки.

„Има още едно предизвикателство, което бих споменал. То е свързано с новите правила на пазара. Досега всички производители на възобновяема енергия произвеждат при сравнително голям комфорт, тоест те не носят отговорност за дизбалансите в мрежата, които предизвикват, тъй като ресурсите, които използват, не са пряко прогнозируеми и се различават съществено като интензивност от потреблението. Това е едно предизвикателство при системните оператори. Те имат ограничени възможности да решат това предизвикателство, тоест да имат време да го решат, да имат достатъчно други балансиращи, гъвкави мощности в системата, което ще предизвика и допълнителни разходи и няма никакво съмнение, че тези допълнителни разходи трябва по някакъв справедлив начин да бъдат разпределени между всички участници в пазара", каза той.

Семерджиев допълни, че обемът на възобновяемата енергия към момента не натоварва много потребителите. С увеличаването на дела й в общото потребление обаче това ще се усети и от крайните потребители.