Газов удар за бизнеса от октомври

Парите

31-08-2011, 10:54

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Дневник" на 31 август

„Дневник” съобщава за реакцията на представители на големи компании - потребители на природен газ, които след вчерашната информация за обсъждания скок на цената на газа се обявиха твърдо против ново увеличение на горивото.

Причината - допълнителните разходи ще забавят и без това крехкото възстановяване от кризата.

Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди, че природният газ ще поскъпне от октомври по искане на "Булгаргаз", но все още не се знае с колко. Ще се разглеждат два варианта - единият е скокът да е с исканите от държавната компания 20%, а другият - с под 10%.

Бизнесът разкритикува исканията с мотива, че цените продължават да се определят непрозрачно и непазарно. Предложението на дружеството за по-скъп газ идва и въпреки че през последните месеци петролът поевтинява. Има и опасения, че сега цената може да бъде задържана заради изборите, след което ще бъде повишена с натрупване.

Ако искането за с 20% бъде удовлетворено, цените на синьото гориво ще се окажат двойно по-високи от тези в началото на 2008 г., когато се появиха първите сигнали за кризата в България. Оттогава те бяха повишавани и сваляни няколко пъти.

"В момента сме свидетели на сценарий "дежа вю" - "Булгаргаз" иска по-голямо увеличение, ДКЕВР предлага по-малко и накрая се взима решение някъде по средата на двете числа", коментира и Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.