Икономика във Варна, право в София

Парите

31-08-2011, 10:39

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Стандарт" на 31 август

„Стандарт” обобщава данни за таксите, които плащат студентите тази година по различните специалности.

Студентите по икономика ще броят най-ниски такси тази година, ако са решили да учат във Варна. В морската столица обучението по тази специалност излиза 140 лева. За сравнение в УНСС студентите броят 173 лева на семестър, а в Алма матер - 170.

Общо от 20 до 200 лева поскъпнаха таксите за бъдещите бакалаври тази година. Най-много се е вдигнало правото в УНСС - с около 80 лева, като младежите вече ще се бъркат с 554 лева годишно. Ако изберат да го учат платено обаче, ще трябва да броят 1662 лева за година. Икономика и администрация и управление в платена форма там пък струват 1039 лева годишно.

В Алма матер, където е традиционният бастион на юристите, таксата тази година е 500 лева - с тридесетина повече от миналата. По-ниски, отколкото в УНСС, тук са и цените на други традиционни за СУ специалности - например журналистика, политически науки, социология- 500 лева за година, докато в икономическия университет ще трябва да броят по 554 лв. Най-евтина в Алма матер са педагогиката и икономиката, които струват еднакво - 340 лева за година. Най-скъпи пък са точните науки - тяхната цена е 750 лева за година.

Сред ценовите парадокси в различните университети се забелязва и друг - да учиш медицина в СУ е по-скъпо, отколкото в самия Медицински университет в столицата. Таксата в него е 900 лева, докато в Алма матер бъдещите доктори броят 925 лв за година.

Сред най-скъпите вузове се нареждат тези по изкуствата. В Художествената академия например за година бъдещите бакалаври плащат 800 лева, а в Националната музикална академия - 1150.