Разширяват програмата за студентско кредитиране

Парите

30-08-2011, 13:51

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

4800 студенти са се възползвали от студентски кредити през миналата година, като са били отпуснати кредити в размер на малко над 20 милиона лева

Образователният министър Сергей Игнатов подписа договор с "Алианц Банк България", с който ще се разширят възможностите за кредитиране на студенти у нас, съобщи Дарик.

4800 студенти са се възползвали от студентски кредити през миналата година, като са били отпуснати кредити в размер на малко над 20 милиона лева, отчете министърът.

Годишният лихвен процент по програмата е 7%. Студентите могат да ползват гратисен период за целия период на обучението, без да плащат главницата и лихвата. Изплащането на кредита започва един месец след това, като се погасява на равни месечни вноски в срок от 10 години. От министерството допълниха, че очакват през новата учебна година още повече студенти да се възползват от тази възможност.

Държавата е предвидила 80 милиона лева гаранция за студентското кредитиране през новата учебна година. Очакванията са все повече студенти да се възползват от тази възможност, което ще доведе и до намаляване на тези, избиращи да следват в чужбина.

От министерството обясниха още, че се наблюдава тенденция студентите, които следват в по-скъпи специалности, да са по-склонни да взимат кредит. От Алианц допълниха, че всеки, който учи в акредитирани ВУЗ и специалност, не е прекъсвал следването си, учи редовно обучение и е до 35-годишен, може да се възползва от студентското кредитиране. Ако студент се възползва от студентското кредитиране, но впоследствие прекъсне следването си, кредитът става дължим.