Втора банка у нас понижава прогнозата си за растеж на БВП

Парите

23-08-2011, 14:33

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY / Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Причина за тази промяна са очакванията за по-ниското потребителско търсене в страните, основни търговски партньори на България

Райфайзенбанк (България) ЕАД понижи прогнозата си за растежа на БВП на България през 2012 г. от 4% на 2.5%, съобщи Дневник,

с което стана втората банка, която публично обявява по-скромни очаквания за развитието на българската икономика. В началото на месеца и Уникредит Булбанк коригира надолу своите очаквания за растеж, но през тази година - от 2.8% на 2.5%.

Според анализа на дружеството възстановяването на българската икономика догодина ще повтаря динамиката, наблюдавана и през тази. Потреблението се очаква да нарасне с малко над 1%, инвестициите – с 3.5%, а нарастването на износа ще се забави до скромните до 3.6% на годишна база. Възстановяването на пазара на труда също не се очаква да се случи през следващата година, като прогнозата е безработицата да остане на ниво от около 11%.

Причина за тази промяна са очакванията за по-ниското потребителско търсене в страните, основни търговски партньори на България (на първо място Германия), което ще забави развитието на българския износ, а притокът на средства към страната, в т.ч. и на преките чуждестранни инвестиции, ще отслабне допълнително.

Райфайзенбанк Интернешънъл, която е едноличен собственик на капитала на българската дъщерна банка, преди дни понижи прогнозата си за растежа в еврозоната през 2012 г от 1.7% на 1.1%.

Според главния икономист на банката Калоян Ганев ефектите върху икономиката на България ще бъдат усетени с известно закъснение от поне едно тримесечие, тъй като бизнесът ще продължи да изпълнява поръчки, направени до средата на тази година.

Поради това прогнозния темп на нарастване на БВП за 2011 г. не е променен и остава също 2.5%.