Олиото пада под 3 лева наесен

Парите

20-08-2011, 11:30

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 20 август

Олиото ще поевтинее до под 3 лв. за литър по магазините наесен, съобщава „24 часа”.

Причината е, че новата реколта от слънчоглед се търгува на по-ниски цени, отколкото беше по същото време на миналата година, съобщиха представители на големите предприятия за производство на олио у нас.

В момента сделки за слънчоглед се сключвали по около 630 лв. за тон при над 700 лв. в края на лято 2010 г. И тазгодишната реколта се очаквало да бъде добра, особено ако падне и малко дъжд до края на август.В момента средната цена на литър олио в столичните магазини е 3,22 лв. по данни на земеделското министерство. В големите хипермаркети е малко по-евтино - около 3,17 лв.
Слънчогледът е най-поскъпналата земеделска суровина през последната година, показват пък данни на НСИ.

Цената му през второто тримесечие е по-висока със 101,2% спрямо същия период на 2010 г. Сред най-поскъпналите стоки е и пшеницата - с 87,3%, както и царевицата - с 80,2 на сто. При кравето мляко увеличението е с 23,9%, а изкупната цена на свинете е скочила с 3,6 на сто.

Миналата година е била много добра за фермерите у нас, показват още данните на статистиката. Средствата за производство - торове, фуражи, горива и посадъчен материал, са поскъпнали с 10,2 на сто, но изкупните цени в селското стопанство са скочили доста повече - средно с 36 на сто.