Стотици жалби от търговци в интернет

Парите

13-08-2011, 10:20

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 13 август

От началото на годината жалбите срещу пазаруването в интернет растат, пише „Труд” като цитира главният секретар на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Бъчваров.

До момента в комисията са постъпили над 150 оплаквания, много от тях за нередности при ползването на сайтовете за колективно пазаруване. Такава статистика не е водена за 2010 г., тогава са наблюдавани само т. нар. продажби от разстояние.

Тази година потребителите се жалват най-често от това, че се издават ваучери за отстъпка при покупка на продукти или услуги, които после не могат да бъдат изпълнени.  Например отивате на козметик за масаж, но вместо за час ви претупват за 15 минути, защото сте платили по-малко.

Най-масовите нарушения са по отношение на цените. При проверки на КЗП се оказало, че цената с отстъпка от 50% в сайтове за групово пазаруване е същата, каква обичайно се предлага в обекта. Следователно няма никаква отстъпка, това е просто примамка, каза главният секретар на КЗП.

Много проблеми има и със сайтове, които предлагат изгодни екскурзии и почивки. Те издават ваучери за настаняване срещу пари, без да имат право на това, тъй като не са регистрирани като туроператори и турагенти.

По думите на Бъчваров вече са санкционирани такива електронни "търговци", като глобите са солени - между 10 хил. и 30 хил. лева. Той посочи, че в новия Закон за туризма ще има текстове, който ще регулират именно този тип продажби на туристически пакети и услуги.