2000 аптеки заплашени от затваряне

Парите

10-08-2011, 11:01

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Сега" на 10 август

Близо 80% от всички търговци във фармацевтичния бранш вече са свързали касовите си апарати с компютърната система на НАП, пише днес „Сега”.

Около 2000 аптеки и дрогерии от цялата страна обаче имат малко по-малко от 3 седмици да изпълнят законовото изискване, за да избегнат затварянето им от инспекторите на НАП, предупредиха от приходната агенция.

С промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти бе въведен срок за изграждане на дистанционна връзка с данъчната администрация за търговците с лекарства и зърно. Търговците на дребно с лекарствени средства трябва да осигурят връзката до края на август, а търговците на зърно - до края на ноември 2011 г. Всички останали търговци трябва да свържат касовите си апарати с НАП до края на март 2012 г.

По данни на анализаторската компания IMS Health аптеките у нас са малко под 4000, а според регистрите на агенцията по лекарствата дрогериите са около 1000. Единствено те са длъжни да свържат касовите си апарати с НАП до края на месеца. За търговците на едро с лекарства и производителите, които са общо около 300, това ще важи от 2012 г., но от НАП твърдят, че голяма част от тях вече са го направили.

Целта на осигуряването на директна връзка на НАП с аптеките е да се контролират по-добре оборотите и печалбата. Данните на агенцията сочат, че само от данък печалба аптеки и дрогерии крият 50 млн. лв. годишно. Това не е огромна сума, като се има предвид, че пазарът на лекарства у нас е за около 2 млрд. лв. Според Костов анализите на НАП сочат, че по-малките обекти крият по-често данъци, а свързването на касовите апарати ще спре практиката да се манипулират фискалните устройства.