Дянков: Бензинът поевтинява до 10 дни

Парите

24-07-2011, 09:40

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 24 юли

„24 часа” цитира днес в своя публикация обещанието на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за намаляване на цените на бензина.

До десет дни тя трябва да започне  да пада, каза вчера Дянков при първата копка на реконструкцията на обходен път Ямбол - ГКПП Лесово. Той и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев дадоха символичен старт на ремонта на трасето от 32,7 км. Проектът е за 5,7 млн. евро без ДДС от Европейската инвестиционна банка и бюджета.

Финансовият министър обяснява очакваното поевтиняване с факта, че цената на горивата у нас се влияе от тази на световните пазари, а от миналата седмица вече имало отчетено занижаване, което значело, че и тук ще се отбележи спад. Като фактор за поскъпването той посочи лятото, когато има по-голямо потребление. "В Министерството на финансите следим има ли отклонение в световните цени и ако видим, че в България цената се увеличава, а другаде пада, веднага ще се намесим", каза още Дянков.

Той отчете като голям успех увеличаването на кредитния ни рейтинг и подчерта, че страната ни е успяла да излезе от кризата без външни заеми и вдигане на данъците.

Плевнелиев пък коментира, че ако укрепването на заблатените участъци по “Тракия” стартира до месец, няма да има отразяване върху първоначално предвидените срокове за завършване на магистралата.