Кр. Стефанов, НАП: 300 млн.лв. от осигуровки няма да бъдат събрани

Парите

21-07-2011, 13:44

Снимка:

webcafe.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Данъчен №1 смята, че може би около 4% ще бъде неизпълнението на приходите за годината.

Около 300 млн. лева от осигурителни вноски може би няма да бъдат събрани, заради грешно планиране, прогнозира шефът на НАП по БНР.

Той коментира, че въпросите за смяна на ръководството демотивират хората, но се надява, че последните положителни оценки на Симеон Дянков, разсейвали тези опасения. Данъчен №1 смята, че може би около 4% ще бъде неизпълнението на приходите за годината.

Проблем имало и в корпоративния данък, но след разговори с тези големи фирми ще се коригират резултатите. Ако има данни за извършено престъпление, те ще бъдат наказани“, каза изпълнителният директор на НАП.

„Докладът за ДДС измамите е готов – там не само НАП е отговорна. ДДС измамите са общ европейски проблем и те няма да спрат, докато има такова законодателство“, отбеляза Красимир Стефанов. „Анализът в доклада съдържа данни и краткосрочни мерки, които да се проведат. Има нарочна група в ЕК, която да преразгледа това законодателство. По отношение на ДДС, законодателството е доста либерално“, каза Стефанов.

„Лукойл” е най-големият данъкоплатец и при отнемане на лиценза сигурно ще се отрази и на приходите в бюджета , коментира той евентуалното отнемане на лиценза на фирмата, заради липсата на измервателни уреди, за което намекна директорът на митниците Ваньо Танов. Според Стефанов може би трябва да се намери някакъв подход, при който да се изпълнят наредбата и закона. „Трябва да се намери някакъв балансиран модел. Най-лесно е, когато фирми имат задължения да им блокираме сметките и да ги фалираме“, каза Красимир Стефанов.