ЕС натиска банките да смъкнат таксите за услуги

Парите

19-07-2011, 08:56

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 19 юли 2011

ЕК дава 1 г. срок на банките да улеснят и поевтинят процедурите по откриване на обикновени сметки, в която и да е от 27-те страни членки.

Ако това не стане, ще бъде наложена обща европейска регулация, каза еврокомисарят по финансовите услуги Мишел Барние в Брюксел, цитиран в публикация на „24 часа” във вторник.

Често банките поставят неоправдани пречки и изисквания за откриване на сметки. Дадохме препоръки да опростят тези изисквания до минимум. Спазването на правилата срещу пране на пари и финансови измами не противоречи на това, добави Барние.

Особено голям е броят на хората без сметки в България и Румъния, където само половината от пълнолетните имат влогове, съобщи той, цитирайки данни на Еврокомисията. Брюксел даде също срок до средата на септември на банките в ЕС да въведат пълна прозрачност за таксите, които налагат на клиентите си за различни услуги.

"Таксите трябва да бъдят ясни и разбираеми за всички и трябва да бъдат сравними за сходни услуги. Това за момента не е така", каза Барние. Пълната прозрачност за банковите такси ще улесни клиентите да ги сравняват и да избират къде и какви сметки им е по-изгодно да откриват. Това ще спомогне да се намалят неоправдано високите банкови такси в някои страни от ЕС.