Бюджетът може да увисне с 300 млн. лв. от осигуровки

Парите

19-07-2011, 08:50

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 19 юли 2011

„Труд” алармира за опасността планът на НАП да не бъде изпълнен в частта за осигурителните вноски  и събираемостта по това перо да е с 300 млн. лева по-малко от заложеното.

Това са средства, с които може да бъдат платени пенсиите за половин месец. От Министерството на финансите потвърдиха, че при осигуровките има проблем със събираемостта. Няма обаче риск общите приходи в бюджета да се пробият, те зависят от много други плащания, уточниха оттам. Според справка на шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов за изпълнение на приходите в края на май, която той е дал на финансовия министър Симеон Дянков, има опасност те да изостанат с около 600 млн. лв. Голяма част от тези пари - около 250 млн. лв., се губят при данъчните заради “преразпределение на приходите от ДДС”.

Има голям ръст на вноса, както и поскъпващи горива. Това означава, че при митниците влизат повече пари от ДДС и акцизи. След месец обаче данъчните трябва да върнат ДДС. Така това, което е приход за митниците, се оказва разход за данъчните, коментираха експерти пред “Труд”. Според тях все по-очевидно става, че и макропоказателите на бюджета са завишени, което води до нереално високи прогнози за приходите.

Преди месец Дянков критикува Красимир Стефанов за липса на инициатива в борбата с ДДС измамите и недостатъчната събираемост на приходите. Той наложи изпитателен срок на данъчния шеф, през който да докаже, че има подобрение в работата на НАП. Ако такова няма, Стефанов ще бъде отстранен. В същото време Дянков похвали митниците.

Прекален оптимизъм при планирането на макрорамката на бюджета е причината за завишената прогноза за някои приходи, казаха експерти пред “Труд”. Именно сгрешено планиране беше мотивът бившата шефка на НОИ Христина Митрева да подаде оставка.