Въвеждат защита от фалит за малки фирми

Парите

18-07-2011, 10:16

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 18 юли 2011

Малки и средни фирми, изпаднали във финансов колапс, ще могат да искат защита от фалит чрез нова съдебна процедура, предвиждат промени в закона за тези предприятия, информира „24 часа” в броя си от понеделник.

Проектът е изготвен по инициатива на икономическото министерство и според мотивите му целта е да се даде рамо на бизнеса да оцелее в кризата, а идеята е по примера на други европейски страни при натрупани дългове предприятията да не изпадат в тежката и дълга процедура по несъстоятелност и изготвяне на оздравителни планове.

Вместо това ще могат да искат съдът да открие производство за защита с два варианта за изчистване на задълженията- сключване на споразумение с кредиторите или прехвърляне на цялата или част от фирмата на друг собственик. Тези възможности трябва да са предложени в молбата за защита до съда. Разглеждането й ще става в едноседмичен срок.

Процедурата ще може да се прилага дори когато предприятието вече е изпаднало в неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост, като условието е това да е станало преди по-малко от 30 дни.

За преговорите с кредиторите съдът ще назначава посредник. Тази роля ще се играе или от синдици, или от регистрирани медиатори. Срокът за постигане на договорка с кредиторите ще е 4 месеца след откриване на производството и ще може да се удължава само веднъж с още един.

Споразумението с лицата, към които е задлъжняла фирмата, трябва да съдържа мерки за оздравяване и план за изпълнението им. Ако не се изпълняват, кредиторите ще могат да искат производство по несъстоятелност за вземанията си.

Когато длъжникът заяви, че иска да продаде или прехвърли част или цялата фирма, посредникът ще проучва пазара за евентуални купувачи и ще договаря с кредиторите съгласие за сделката.