4 пъти по-скъпа „Гражданска отговорност”, ако нямаш точки

Парите

18-07-2011, 10:06

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 18 юли 2011

С 360% по-скъпа "Гражданска отговорност", което прави близо 4 пъти, ще плащат шофьорите, които са останали с 10 точки в талона, пише днес „24 часа”.

На практика това означава, че са загубили правата да управляват автомобил.

Идеята за нова методика за изчисляване на полицата в момента обсъждат застрахователи, експерти, КАТ и Комисията за финансов надзор. Тя се основава на два критерия - точките в талона и катастрофите. Колкото повече провинения има даден шофьор, толкова по-скъпа застраховка ще плаща.

И обратно - изрядните ще получават бонуси и отстъпки. Разликите между цената за внимателните шофьори и за джигитите ще е 3-4 пъти в зависимост от изчисления коефициент.

Така например, ако за базова цена се вземе 200 лв., а коефициентът е 0,8, тя ще се намали с 20% и ще е 160 лв. Ако обаче коефициентът е 1,5, ще се оскъпи с 50 на сто и ще струва 300 лв. Единица ще е за шофьорите, които не заслужават бонус, но не са и толкова лоши за санкция.

Така внимателните шофьори ще получават отстъпки, а джигитите ще плащат допълнително. Това е т.нар. система "бонус-малус", която съществува в европейските страни и се подготвя и у нас, като целта е да влезе в действие още тази есен.

Идеята е цената на "Гражданска отговорност" да се коригира с коефициент.