Леко затопляне на пазара на имоти и кредити

Парите

18-07-2011, 09:53

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Дневник" на 18 юли 2011

"Дневник" отбелязва тенденцията, която се очертава в последните месеци според брокери и банкери за леко раздвижване на пазара на имоти и повишено търсене на потребителски и жилищни кредити.

Рано е да се говори за трайно положителни сигнали, предпазливи са банките, които "Дневник" потърси за коментар. През последната година те активно предлагаха заеми с намалена лихва. Резултатът е 27% повече сделки сключени до юни.

"През последните две тримесечия има увеличаване на исканията за ипотечни кредити в сравнение с 2010 г. и 2009 г.", коментира Емил Ангелов, изпълнителен директор на Банка Пиреос. Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк, също потвърди, че определено се наблюдава повишено търсене, особено при ипотечните заеми.

В същото време от няколко агенции за недвижими имоти обявиха, че за периода януари-юни пазарът показва раздвижване за първи път от началото на кризата - броят на сделките расте, а цените се понижават, макар и по-бавно. Това се потвърждава и от Агенцията по вписванията.

Според нейните данни сделките с имоти са нараснали с 27% през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2010 г., но тогава продажбите бяха много слаби. Брокерите все пак са предпазливи в прогнозите си за по-силен растеж на пазара заради икономическата несигурност в глобален мащаб.