Пет банки пускат преференциални кредити за малкия и среден бизнес

Парите

14-07-2011, 14:00

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Пет банки подписаха договори с ЕИФ за безплатни гаранции за кредити за малки и средни предприятия със стойност на целия гаранционен фонд 78 мнл. евро, съобщи Дневник. Банките могат да отпуснат общо заеми до 400 млн. евро. Фондът покрива загуба за банките 25% от общия кредитен портфейл. Той обаче не осигурява средствата за финансиране, банките кредитират с техен ресурс.

Петте банки, одобрени от ЕИФ след проведен конкурс,  които ще отпускат заеми за предприемачи с облекчени условия за обезпечението, лихвите и таксите, са Уникредит Булбанк, ОББ, Райфайзенбанк (България), СИБанк и Прокредит банк.

Според споразумението фондът осигурява до 80% покритие на всеки отпуснат заем. Това именно дава възможност на банките да осигурят по-облекчени условия за исканите обезпечения от дребния и средния бизнес. Лихвите, при които ще се отпускат тези кредити, ще са с около 2-3 процентни пункта по-ниски от пазарните.

Последните са около и над 10% за инвестиционен заем за МСП. Така финансирането по програмата ще бъде с лихви около 8%. По-ниски ще бъдат и таксите, свързани с администрирането и обслужването на заема.

Като най-голямо и важно предимство именно за малкия и средния бизнес е възможността за по-облекчени обезпечения заради гаранцията, която се получава по програмата. Тя е напълно безплатна за фирмите кредитополучателки.

Именно ограниченият брой качествени активи, които фирмите от този сегмент могат да предоставят като обезпечение, е една от съществените пречки за достъпа им до финансиране. Това важи особено сега, в кризата, когато основният актив, който се предоставя като обезпечение – недвижимите имоти, е с намалена стойност, обясниха банкери, представители на банките, подписали споразуменията.

Решението от банкатаза отпускане на заема може да се вземе за по-малко от месец. Размерът на кредитите, които ще се отпускат, е до 1.875 млн. евро, а за проекти от транспортния сектор е 937.5 хил. евро.