Само „ЛУКойл“ не е монтирала уреди за онлайн отчитане на горивата

Парите

13-07-2011, 10:15

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

„Сега” цитира на първата си страница думите пред "По света и у нас" на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който информира, че  единствено "ЛУКойл Нефтохим" не е монтирала измервателни уреди на акцизните си складове.

Срокът за поставянето на специални измервателни уреди, които подават онлайн информация до митниците за влизащите и излизащите акцизни стоки, изтече на 26 юни.

От "ЛУКойл" обяснили на Танов, че не са изпълнили изискванията, защото им трябват огромни средства за монтирането на стотици измервателни устройства. Когато се приемала наредбата, не било отчетено, че "Нефтохим" е цял индустриален град с мащабите на Перник и че е необходимо време за оборудването му с уредите.  

"Ако е възможно с някакви количества да бъде излъгана държавата, това може да се случи само в "ЛУКойл Нефтохим", тъй като те не отговарят на тези изисквания", обясни Танов.

От днес Агенция "Митници" започна безпрецедентна акция срещу сивия и черния пазар на горива. В рамките на 3 месеца мобилни групи ще поставят под тотален контрол петролни бази, танкери, бензиновози, нефтопроводи на производителя "ЛУКойл Нефтохим" и на всички търговци на горива. Митничарите ще проверяват всички акцизни складове за горива в страната, като контролът ще е 24-часов.

Мобилни групи ще спират по пътищата и ще преглеждат щателно документите на бензиновози. В акцията участват над 200 служители. Данните от измервателните уреди постъпват в информационен център по GPS система, а митничарите ще сверяват на място дали има съответствие с данните, отчитани онлайн.