77 в гросмайсторски сблъсък на Varna Open

Спорт

04-07-2011, 07:03

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

77 шахматисти от 7 държави се включиха в Открития Международен Фестивал за гросмайстори и майстори Varna Open, който започна в хотел „Адмирал“ на Златни пясъци.

В неделя следобед бяха изиграни първите партии.

Победителите ще станат ясни на 10 юли.  Те ще си поделят награден фонд от 8500 евро.

В стартовия лист първи е българският гросмайстор Борис Чаталбашев  с ЕЛО 2596. След него е играещият за Македония GM Владко Георгиев, треньор на световната шампионка Антоанета Стефанова. Трети е гросмайстор Григор Григоров.

Останалите гросмайстори в турнира са Николай Льогки от Франция, Любен Спасов (България) и Олга Стяжкина, Русия –  майка и треньор на световната шампионка до 12 години Анна Стяжкина, която също участва във Varna Open. Тук е и Абдула Кадимбайл от Азърбайджан - европейски шампион при 8-годишните, както и българската надежда Киприян Бербатов, братовчед на Димитър Бербатов.

Партиите са всеки ден от 16 часа. На 5-ти юли ще се играят 2 кръга – от 9.30 и от 16 часа, а последният кръг на 10 юли ще започне в 14 часа.

В следващите 7 дни предиобедните часове в залата на хотел „Адмирал“ са запазени за шахматните сблъсъци от  VI Европейско първенство на училищни шахматни отбори, което се провежда във Варна за 5-ти път. Участват 21 отбора, разделени в 3 възрастови групи.

Организатори на първенството са Европейският шахматен съюз, Община Варна, Българската федерация по шахмат и Шахматен клуб „Веселин Топалов” Варна, под покровителството на Световната шахматна федерация ФИДЕ. Турнирът се провежда с помощта на "Далкия"-Варна, iCARD, "МТГ Делфин", минерална вода "Клисура", Мегапринт Трансферс ООД и АБ травел.

След третия кръг в неделя българските представители – отборът „Млад гросмайстор“ от Варна, заема 3-та позиция в групата до 8 години и 5 сред 10-годишните.

Всички резултати можете да намерите на euroschoolchess.org. Тук можете да гледате и на живо 6-те най-интересни партии от всеки кръг.