Паметникът на Съветската армия пак посивя

Новините

21-06-2011, 06:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Изрисуваната с герои от комикси скулптурна композиция от западната страна на Паметника на съветската армия в София е почистена, съобщи Дарик.

Чистенето на барелефите е започнало рано тази сутрин и премахването на боята е приключило. Паметникът е почистен по инициатива на форум "България - Русия".

Десетки хора вчера се снимаха за спомен пред композицията. В нощта срещу събота част от барелефите на паметника на Съветската армия в Княжеската градина бяха оцветени под мотото "В крак с времето" , а войниците от Съветската армия бяха обрисувани като герои от американските комикси.

Прокуратурата с неподозирана бързина образува вчера досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестния художник, пребоядисал паметника на съветската армия. Изрисуваният паметник предизвика разнопосочни реакции у хората.
„Ако добре мисля, става въпрос за углавно престъпление и проява на вандализъм. Не може всеки, който се събужда сутринта, да окепази държавата". Така министърът на културата Вежди Рашидов се изказа относно боядисването на Паметника на съветската армия. „Друг е дебатът дали паметникът е необходим или дали неговото пребоядисване има художествени качества", обясни още Рашидов, като уточни, че за него паметникът си оставал част от българската история.

Заместник-кметът по „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" в Столична община Христо Ангеличин бе на друго мнение. Той определи в интервю за Дарик художествената акция като талантлива креативност. „Категорично ми харесва изрисуваната част от паметника. Кара ни да се замислим, провокира, кара хората да го видят", каза още Ангеличин и добави:
„Този паметник продължава да разделя българското общество и във всеки един момент, когато забравим, че водим този спор, някой се намира да ни напомни. За мен това не е престъпление, това е креативност и е много артистично.

Това не са драскачи, това са хора, които са направили един много внимателен проект, много внимателно са огледали какво ще боядисват и са го направили много забавно. По този начин отново са поставили акцента да го има или да го няма това грозилище. Поставят въпроса за това не е ли променена историята на България и какво всъщност ни казва този паметник днес - 2011-а година".