Ударени от кризата професии се възраждат

Архив Варна

12-05-2011, 06:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Миналата година е била най-благоприятна за работещите в сферата на услугите. Ударени от кризата професии са се възродили - нараснало е търсенето на хора, а заплатите са се повишили.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на 2011 г., сравнени с година по-рано, пише "Дневник".

Ръстът на заплатите в услугите е бил много по-голям от този в преработващата и добивната промишленост, въпреки че там производителността на труда и приносът към БВП на всеки зает са значително по-високи. Най-голямо увеличение на заплатите пък са получили юристите, счетоводителите, консултантите, рекламистите, маркетолозите и социолозите.

В края на март тази година средното възнаграждение в икономическата дейност "Професионални дейности и научни изследвания", в която влизат изброените професии, се е увеличило със 151 лв. - до 889 лв. Това е ръст от 20.5% спрямо същия месец на 2010 г., който е огромен дори и за периоди на икономически възход. Юристите, консултантите, рекламните агенти бяха сред най-силно засегнатите от стагнацията на пазара на труда.

Официалната статистика отчита подобен огромен скок на възнагражденията и в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения". През март тази година средната заплата в сектора, в който влизат производството на филми и телевизионни предавания, информационните технологии, издателската дейност, е стигнала 1453 лв., с което браншът е станал най-скъпо платеният.

Тук "ракетата носител" са ИТ специалистите, чиито заплати не спират да се повишават, особено след идването в България на големи компании от бранша, които отвориха и много работни места. Значително са скочили възнагражденията и в търговията.

Данните показват, че въпреки свиването на пазара на имоти през миналата година търсенето на брокери е било интензивно. Заетите в бранша са нараснали с цели 19% през периода януари - март. Зад този процент стоят 3500 нови работни места.

Най-големи съкращения са направили предприятията от преработващата промишленост. От този бранш през миналата година са освободени 19 400 работници. Почти същият брой са уволнени от строителството, а от икономическата дейност "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" са съкратени 12 500 души.

Данните на НСИ показват, че през първото тримесечие на 2011 г. средната заплата в България е нараснала с 8.4% спрямо година по-рано и е стигнала 671 лв. Ръстът в частния сектор е 11.7%, а в обществения - 1.8%. Основната причина е съкращаването на ниско платените, неквалифицирани и неефективни работници.

В някои браншове през тази пролет обаче има намаление на възнагражденията - финансовите и застрахователните дейности, държавното управление, образованието. Така чрез засичането на числата става ясно, че през декември миналата година голяма част от чиновниците са получили бонуси въпреки обявените от финансовия министър Симеон Дянков икономии.

Традиционно НСИ отчита, че най-ниско платени са наетите в хотелите и ресторантите. Средната официална заплата в бранша през първото тримесечие на 2011 г. е била 432 лв. Според наблюдателите на пазара на труда подобни възнаграждения не отговарят на реалните.

Твърдението се доказва и от многобройните проверки на инспекцията на труда, които показват, че масово бармани и готвачи се разписват за 300 лв., а получават много по-големи суми.