Червеният електорат издига районни кметове за стола на Кирил Йорданов

Мисия Варна

11-04-2011, 13:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Първите номинации за кмет на Варна, издигнати от членовете на БСП, вече са ясни.

Първичните организации, които са над 300 във Варна, имат срок до края на април да предложат подкрепяните от тях претенденти за стола на Кирил Йорданов. Засега най-често спряганото име е това на председателя на местната организация Борислав Гуцанов - той е предложен от близо 200 от клубовете. Сред номинираните са и районните кметове на "Приморски" и "Младост" Пламен Градинаров и Йорданка Юнакова.

Борислав Гуцанов беше смятан от червените за сигурен наследник на Йорданов, докато беше председател на общинския съвет и преди да бъде арестуван по време на акция "Медузите" през април 2010-а. Сега съпартийците му не са единни заради предстоящото дело за новите автобуси на "Градски транспорт" ЕАД. Отливът на червена подкрепа бил и заради съмненията, че с чисто партиен кандидат като Гуцанов БСП по-трудно ще събере подкрепата на по-малките леви партии.

Освен него обаче БСП не разполага с друг "разпознаваем" кандидат, контрират в изказванията си по време на събранията по райони червените активисти. Самият Гуцанов пък още не бил решил дали ще се впусне в борбата за стола за кмет. Смятаната за перспективна от самия Гуцанов Анелия Клисарова - ректор на Медицинския университет и общински съветник от гражданската квота в БСП, вече не била актуална в червените среди. Амбициозната професорка, която беше и кандидат за депутат от НДСВ, сега била усилено ухажвана от ГЕРБ. Засега обаче тя твърдо оставала и в бъдещата листа на червените кандидат-съветници. Фактът, че Клисарова все по-рядко идва на заседанията на общинския съвет и не участва в гласуванията заедно с колегите си от групата на БСП, се обяснявал със служебни ангажименти в чужбина.

Номинирането на районните кметове пък е по-скоро от солидарност с опитните Градинаров и Юнакова, която би им донесла по-избираемо място в листата за общински съветници, коментират бесепарите.

С "революционна" идея излезли 2 от клубовете - един във "Владиславово" и друг в район "Одесос". Те предлагат БСП да се откаже от партиен кандидат и да покрепи независимата кандидатура на силен, харизматичен и разпознаваем от варненци претендент. Като довод те изтъквали факта, че тази формула е проверена с 3-те мандата на Кирил Йорданов, а и била загатната от лидера на БСП Сергей Станишев.

По време на последното си посещение във Варна преди месец той уточни, че от партията имат сериозната амбиция кметът, издигнат от БСП, да спечели тези избори. „Ние имаме сериозни виждания за развитието на града”, посочи той. Освен това ще се искат много ясни ангажименти от кандидат-кмета, независимо дали ще бъде член на БСП или външна фигура, тази политика да се реализира. Станишев посочи и, че ще се търси максимално широка мотивация на членовете на партията в процеса на номинации за избора на кандидатурата.

Засега не е ясна съдбата на предложеното от Гуцанов вътрешнопартийно гласуване за кандидат за кмет. Подобно искане отправи и градската организация на БСП в Пазарджик, но Станишев засега не бил склонен на излишни разходи за такова препитване.

Междувременно Младежкото обединение на БСП обяви във Facebook протест срещу безработицата, ниските заплати, недостойните пенсии... "Свалете на телефона си песента на Слави Трифонов „Нема такава държава” и елате на 15.04. 2011г. /петък/ в 19. 30 ч. пред Областна администрация – Варна, ул. „Преслав” /между паркинга зад хотел „Мусала” и турския ресторант/. Нека вдигнем глава и ясно заявим какво искаме!!!", се казва в он-лайн призива.