Общината се стяга за промените в климата

Мисия Варна

07-04-2011, 13:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Устойчиво високите температури и промените в климата" са причината община Варна да задели 500 000 лева за климатици

в детските градини, училищата и спортните обекти. Това обясни кметът Кирил Йорданов. Той призна, че засега общинските чиновници събират мнения на родители "за" и "против" климатиците в забавачките. За да бъде чист въздухът, който ще дишат децата, фирмите-доставчици ще са ангажирани по договор всеки месец да почистват филтрите на инталациите.
С климатици за 20 000 лева ще се сдобият и пенсионерските клубове в града, които са 21 на брой. За издръжката им от местната хазна тази година са заделени 104 хил. лева.

Задължително климатизирани ще бъдат всички автобуси, които ще се купуват с европари за обновяване на парка на "Градски транспорт", предвиждат още общинските мерки срещу глобалното затопляне. Опитът на превозвачите обаче показва, че климатиците не са по вкуса на възрастните варнени, които ползват обществените автобусни линии. Това е причината новите 20 рейса на частния превозвач "Транстриумф", които преди 2 седмици бяха пуснати по градските линии лично от премиера Бойко Борисов, да са без климатици. "Поръчахме автобусите по "български" модел - с големи прозорци за отваряне", обясни тогава изпълнителният директор на фирмата Антраник Шакариян.