Пръскането срещу кърлежи под въпрос

Мисия Варна

07-04-2011, 11:35

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ/Архив

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тази пролет Варна може да се размине с пръскането срещу кърлежи.

Това стана ясно на заседание на комисията по „Собственост и стопанство“. Конкурсът за избор на фирма, която да обработи тревните площи на паркове, градини и детски площадки, е прекратен, след като общинската фирма „Дезинфекционна станция” обжалвала критериите за кандидатстване. Според Максим Иванов, който е контрольор на общинското ЕООД, в условията на конкурса умишлено били включени изисквания за по-голям брой коли и служители, за да отпадне „Дезинфекционна станция“ от надпреварата за сумите, заделените за борба с кърлежите в общинския бюджет.

Насрочването на нова процедура може да отнеме и месеци, а това подлага на риск здравето на децата от детските градини, коментира общинският съветник от „Атака“ Владимир Трифонов, който предварително обяви, че няма да участва в гласуването за бъдещето на „Дезинфекционна станция“, тъй като не иска да влиза в конфликт на интереси – фирмата на майка му вече 20-ина години участва в борбата с гризачи, кърлежи, комари и прочие гадини в града.

От отчета на „Дезинфекциозна станция“ днес стана ясно, че дружеството има 22 хил. лева загуба и дължи други 49 хиляди на доставчици, служители и държавата. 

„Фирмата е пред загиване“, алармира Максим Иванов. Той настоя общината да вземе спешни мерки за спасяването й. Това провокира съветниците да влязат в дежурния дебат има ли смисъл от губещите общински фирми, да бъдат ли те ликвидирани и да станат ли общински предприятия (тоест да минат на подчинение на кмета и да функционират по Закона за общинската собственост, а не по Търговския закон).

Прокуристът д-р Николай Райчев пък опита да внесе оптимизъм като прогнозира, че дружеството може би ще се справи с финансовите си проблеми сега след като най-после е изплатило задълженията за данъци, глоби по ревизионни актове, обезщетения към служители, наследени от старото ръководство, сменено преди 5 години.  Освен това досега фирмата плащала заплати на 3-ма членове на Съвета на директорите - факт, достоен за Гинес, според д-р Райчев, тъй като във фирмата работят едва 7 човека. За издръжка на този съвет на директорите всяка година за били харчени 30 хил. лева – сума с 8 хиляди по-голяма от загубата на дружеството за 2010 г. Сега фирмата има само контрольор.

Общинските съветници така и не успяха да гласуват нито отчета на Дезинфекционна станция“, нито предложенията за ликвидация, тъй като час след началото на заседанието се оказа, че  комисията няма кворум и то беше прекратено.